Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As aan de verkeerde meegegeven?


17 november 2008

Vraag nummer: 5875  (oude nummer: 11729)

De as van mijn oma is aan de verkeerde mensen meegegeven! De Urnen zijn verwisseld op dezelfde dag.

Ze zijn het as van haar gaan ophalen terwijl wij wachten. Mijn tante had een zakje met haar as gekregen, ze wist nu niet zeker of het haar as was, dus wilde ze bij terug komst van de as een nieuw zakje. Omdat wij het as in het zakje goed hadden bekeken, zag ik gelijk bij het openmaken van de bus dat het niet dezelfde kleur had.

Dus of het zakje was niet me oma of wat ik zelf denk de as in de bus is niet mijn oma.

Mijn vraag 1:
Het nummer van de steen in de urn kwam overeen, maar liggen er niet nog meer stenen met het dezelfde nummer?
Vraag 2:
Toen we de urn wilde begraven kwam de graver nog snel het grafkistnummer onder de urn plakken, hoort dit er niet gewoon al onder te zitten?

Nu weet ik dat we er toch niets meer aan kunnen en willen doen. Maar deze vragen zitten toch in mijn hoofd.

Er hangt nog een klein prijskaartje aan het begraven, waar wij de rekening niet van verwachten door de fout, maar als ik hem toch krijg ben ik niet van plan om hem te betalen, sta ik in mijn recht?

Alvast bedankt,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kleur van as is grijs. Alle as is grijs, er in geen verschillen in kleur. Misschien wekt e.e.a. door lichtval een andere indruk, maar aan de kleur is as nooit te herkennen.

De nummers van de steentjes in een asbus zijn uniek. De crematoria zorgen er voor dat er geen steentjes in Nederland in omloop zijn waarvan er 2 hetzelfde zijn.

Er is geen wettelijke regel dat op of onder een asbus bij begraving een nummer moet worden bevestigd. Sommige begraafplaatsen doen het zelf wel als extra waarborg, maar dat is een eigen regeling. Men kan as immers altijd al herleiden aan het unieke nummer van het steentje in de as. Bovendien wordt natuurlijk precies bijgehouden welke asbus op welke plek begraven wordt. Dus nee, er hoort niet al een nummer onder de asbus te zitten.

Als u met deze vragen rond loopt, wat een vervelend gevoel geeft, is het goed om ze gewoon maar te stellen. Maar ik kan u zonder meer gerust stellen: als het nummer van het steentje klopt kan er geen verkeerde as zijn meegegeven. En het nummer onder de urn is eigenlijk helemaal niet nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE