Alsnog cremeren


22 november 2005

Vraag nummer: 4131  (oude nummer: 6922)

Hallo,

Ik heb een vraagje betreffende mijn eigen kinderen.

Ik ben bijna 4 jaar geleden (op Eerste Kerstdag) bevallen van een tweeling, ze zijn helaas allebei overleden (meisje gelijk, jongen na 16 dagen). Ik heb ze toen laten begraven, naast elkaar, op een algemene plek. Er ligt niemand onder of boven hen, ze liggen zeg maar naast elkaar.

Nu zijn we een paar jaar geleden verhuisd en ik kom door de afstand (en het drukke leven) haast niet meer bij hun grafje. Dit doet mij veel verdriet en nu wilde ik ze eigenlijk laten opgraven om ze alsnog te laten cremeren. Zo kunnen ze toch na al die jaren, thuis komen en bij me in de buurt zijn. Helaas zijn ze dus niet thuis geweest na hun overlijden, vanwege mijn jonge dochter, die ik het niet durfde aan te doen, om haar broertje en zusje zo thuis te zien.

Nu is mijn vraag, of dit dus mogelijk is en mag. Mijn schoonvader vertelde mij, dat je namelijk niet binnen 10 jaar mag opgraven. Ook wat ongeveer de kosten zijn van zoiets?

Het klinkt raar, maar ik heb nu dus na die paar jaar, gewoon spijt dat ik ze heb laten begraven. Maar toen was ik zo in een roes, dat ik daar dus niet goed heb bij nagedacht.

Nou heel verhaal, ik hoop dat u eruit kan komen.

Lieve groetjes

Bianca Bruijn

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mij lijkt de kans aanwezig dat u verlof op opgraven en cremeren moet kunnen krijgen van de burgemeester en de officier van justitie. Cremeren moet in de optiek van de wetgever namelijk ook kunnen binnen die periode van 10 jaar.

Zie andere vergelijkbare vragen in de sub-rubriek "Opgraven en herbegraven" van de categorie Begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn