Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Administratiekosten bij afhalen asbus?


29 december 2005

Vraag nummer: 4198  (oude nummer: 7170)

Geachte heer,

Stel nabestaanden van een gecremeerde dierbare besluiten de as niet bij het crematorium op te slaan of te verstrooien. Ze willen het daarom ophalen bij het crematorium.
Het crematorium rekent vervolgens een vergoeding voor de afgifte van de as. Mag dat? Of is een crematorium verplicht de as kosteloos ter beschikking te stellen aan de nabestaanden?
M.a.w. mag een crematorium een vergoeding vragen aan nabestaanden wanneer ze de as slechts komen ophalen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men mag een vergoeding vragen, als bij het aangaan van de crematieovereenkomst bekend was of kon zijn dat men deze kosten rekende. Je hoeft als opdrachtgever niet zomaar allerhande kosten te accepteren die een firma of instelling je voorschotelt. Ze moeten bekend zijn - mondeling of bijvoorbeeld in de tarieflijst staan die je overhandigd moet zijn - bij de opdracht voor de crematie.

Als mij niets verteld zou zijn en de kosten niet in de tarieflijst staan, zou ik zulke kosten niet betalen.
Ik heb bijvoorbeeld zelf dit najaar ook al eens keer geweigerd om ergens administratiekosten te betalen. Ik had bij een onderwijsbureautje gevraagd wat bijles voor een van mijn kinderen ging kosten, heb er een gesprek gehad en men gaf mij een prijslijst. Toen heb ik besloten het te doen. Later zette men 35,- administratiekosten extra op de maandelijkse rekening. Die administratiekosten stonden niet op prijslijst en er was niets over verteld. Die betaal ik dan gewoon niet. Het is een simpele zaak dat je alleen hoeft te betalen wat je samen afspreekt. Niet wat de een aan de ander als kosten presenteert.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE