Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezigheid in ovenruimte bij crematie


25 september 2002

Vraag nummer: 1119  (oude nummer: 1454)

Thu Aug 12 00:12:25 1999

Gedag Heer van der Putten.

Mijn moeder is 2 Maart 1998 overleden en 6 Maart aanvolgend gecremeerd. Bij het invoeren mocht ik - nadat ik dat bij de uitvaarleider bekend had gemaakt - aanwezig zijn. Ik had dit gevraagd omdat ik wist dat dit mogelijk was.

Enige weken geleden is een kennis van mij overleden; ik mocht van zijn familie wel mee naar de ovenruimte. Doch niet van de beheerder van het crematorium, en dit zonder enige vorm van uitleg.
Achteraf zei de uitvaarleider mij dat alleen maar familie in de 1e lijn bij een invoering aanwezig mochten zijn. Is dit zo en zo ja waarom is dit dan, bij een begrafenis kun je toch ook aanwezig zijn bij het sluiten van een graf.

Albert Bolink

Antwoord:

Thu Aug 12 22:16:14 1999

Geachte heer Bolink,

Er zijn geen regels voor het wel of niet toelaten van 'publiek' bij de invoer van de kist in een oven. Iedere beheerder moet zelf beslissen of hij wel of geen mensen toelaat en zo ja, welke. Zo'n beslissing wordt vaak ingegeven door de feitelijke omstandigheden. Oudere crematoria zijn niet op 'publiek' bij de ovens gebouwd en hebben soms heel weinig ruimte. Soms net genoeg voor 1 ovenist (man of vrouw) om een kist te manoeuvreren.
Bij nieuwe crematoria houdt men er meestal wel rekening mee dat er meer publiek bij kan. Ik denk dat het daar aan ligt, want anders zou ik geen goed reden kennen om mensen te weigeren. Zeker niet als de familie akkoord is.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 augustus 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE