Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aantal dagen van maand voor het afgeven van as (artikel 58 Wlb)


15 augustus 2016

Vraag nummer: 47010

Hele theoretisch vraag:

Waarom is het een maand en niet een strikt aantal dagen? Wat is een maand? Een maand in januari is bijvoorbeeld 31 dagen en een maand in februari soms maar 28. Het kan toch niet zo zijn dat het aantal dagen dat de as in bewaring moet blijven afhankelijk is van de maand en het jaar?

Alvast bedankt!

Groetjes Renate

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U doelt op de termijn in artikel 59, lid 1, van de Wet op de lijkbezorging dat de houder van een crematorium de asbus nog niet mag afgeven:
> 1. De houder van het crematorium draagt zorg voor de bewaring van een asbus gedurende minimaal een maand na het bergen van de as in de bus. <
Zie ook: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


Het is juist handig dat de termijn aan maand is en niet een bepaald aantal dagen. Want dan hoeft men niet te rekenen. Is de overledene op 20 januari gecremeerd (en diens as in een bus geborgen), dan kan de as op 21 februari worden afgegeven. Dan is er een maand voorbij. Op 2 juli gecremeerd; na (niet op) 2 augustus kan de as worden afgegeven. Etc. etc.

Ja, een maand kan soms 31 dagen en soms 28 dagen zijn. Maar de regelgeving voor lijkbezorging is niet uniek met het gebruik van de maand. Hoe zit het met uw salarisstrookje? Behoort u tot de 99,9% van de werknemers die hun loon per maand uitgekeerd krijgen? Ongeacht het aantal gewerkte dagen? Betaalt u uw verzekeringspremies voor de ziektekosten, inboedelverzekering enz. ook niet per maand?
Het gebruik van een maand blijkt in de praktijk prima te functioneren.

Soms zeggen crematoria en uitvaartondernemers wel eens dat een asbus 30 dagen wordt bewaard. Dat is dus fout. Want soms is het 28, heel soms 29, vaak 30 en nog vaker 31 dagen. Ofwel: een maand.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >