Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zus wil as maand in huis

10 juni 2017

Vraag nummer: 50980

Goedendag Mr. W. van der Putten Mijn schoonmoeder is onlangs overleden. Voor haar overlijden heeft ze mijn man als degene aangewezen die haar belangen behartigd. Dus hij heeft alles geregeld omtrent crematie, financien, opzeggen van alle abonnementen, huur, huis leeghalen etc. We willen haar as op 29 juni uitstrooien want dan is ze jarig. Ze gaf toen ze nog in leven was aan, dat ze graag gecremeerd en uitgestrooid wil worden op een mooi bloemenveld. Dit heeft ze aan haar beste vriendin en aan mij verteld. Helaas is ze sneller dan we dachten overleden waardoor ze dit niet schriftelijk heeft kunnen vastleggen. Mijn man heeft twee zussen; de oudste zus wil nu voor een maand de as bij zich in huis. Daar is mijn man het niet mee eens omdat dat niet conform de wensen van zijn moeder is. Daarnaast houd zij van alles wat met de dood te maken heeft en we zijn ervan overtuigd dat ze een beetje as eruit gaat halen voor zichzelf. Kortom ze zijn het er niet over eens. Ik ben bang dat zijn zus bezig is om het via een advocaat te gaan spelen. Kan ze dat? Waar moeten wij rekening mee houden? Zijn er acties die wij moeten ondernemen? Alvast bedankt!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging moet deze persoon die de crematie en de bestemming van de as regelt, zich houden aan de wens of de vermoedelijke wens van de overledene. Die wens is in dit geval duidelijk: het verstrooien van de as.

Uw man hoeft de as niet tijdelijk aan die ene zus te geven, want dat is niet conform de wens van uw schoonmoeder.

U hoeft niet bang te zijn dat de oudste zus een advocaat inschakelt, want die kan hier niets aan veranderen. Uw man moet de wens van zijn moeder volgen; die is bekend.

Zie vergelijkbare vragen over het afstaan van as in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder