Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

(Zeggenschap over) as maakt toch geen deel uit van een erfenis?


7 januari 2010

Vraag nummer: 7198  (oude nummer: 14733)

Een notaris heeft mij (als locatiemanager van het crematorium) in een brief laten weten dat ondanks het feit dat hij niets te maken heeft met de opdracht voor de crematie, hij kan stellen dat hij namens de erven de zeggenschap dient te hebben over de as(bestemming). In mijn beleving maakt as geen deel uit van een erfenis en is een opdrachtgever voor de crematie degene die de asbestemming bepaalt. In dit geval zou die persoon de notaris toch kunnen machtigen?
Lastig is dat de opdrachtgever voor de crematie in dit geval stelt geen opdrachtgever te zijn en de uitvaartondernemer in opdracht (die er dus niet was...) getekend heeft. Wie is nu degene die de asbestemming bepaalt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niet alleen in uw maar ook in mijn beleving maakt de as van de erflater geen onderdeel uit van de erfenis. Dat is primair een kwestie van logisch denken. Iemand die overlijdt beschikt op dat moment niet over zijn eigen as, want hij wordt pas later gecremeerd.
Bovendien bevat de wet een duidelijke regeling: slechts de opdrachtgever van de crematie bepaalt volgens de wet de bestemming van de as. Niet de erfgenamen. De opdrachtgever kan wel een erfgenaam zijn, maar dat is min of meer toeval, geen vereiste.

In dit geval stelt de oorspronkelijke opdrachtgever geen opdrachtgever te zijn geweest, zodat er nu niemand is die de bestemming van de as bepaalt.
Ik zou dan als beheerder van een crematorium een briefje aan de opdrachtgever schrijven, waarin ik zou constateren dat hij zich niet (meer) als opdrachtgever beschouwt en dat hij niet de bestemming van de as wenst aan te geven. Dan deel ik hem in dat briefje ook mede dat ik de as ter beschikking stel aan een andere nabestaande en dat ik er van uit ga dat hij hiermee instemt als ik niet binnen 14 dagen van hem verneem.

Als betrokkene dan niet reageert, bent u vrij om een andere nabestaande de bestemming te laten bepalen. Dat zouden ook - toevallig - de erfgenamen kunnen zijn, voor wie de betreffende notaris optreedt.
In de normale situatie hebben de erfgenamen geen enkele zeggenschap over de asbestemming en kunnen ze die ook niet eisen. Maar als de opdrachtgever zich terugtrekt, kunnen anderen dat gat vullen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >