Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie krijgt de urn?


2 februari 2002

Vraag nummer: 574  (oude nummer: 220)

Mon Apr 23 15:56:12 2001

Hallo meneer van der Putten,

Ik hoop dat u antwoord kunt geven op mijn vraag,
Helaas is mijn vader twee jaar geleden overleden. Hij is gecremeerd en staat nu thuis bij mijn stiefmoeder.
Heb ik als dochter recht op de urn als zij komt te overlijden? Wij hebben namelijk geen kontakt en ik ben bang dat als zij komt te overlijden (zonder mij de urn te schenken/na te laten) de urn weggegooid zal worden door haar familie.(mag dat trouwens?)
Haar zus en neven/nichten kenden mij en mijn vader toendertijd niet en hebben dus geen emotionele binding met de urn, dus wat moeten zij er dan mee doen? precies ja!
Mijn vader en stiefmoeder waren op huwelijkse voorwaarden getrouwd en ze heeft nu het vruchtgebruik van de erfenis.
Ik wil de urn heel erg graag hebben (als zij is overleden) maar haar erom vragen durf ik niet, en ik ben bang dat als zij is overleden er niets meer mogelijk is.
Ik hoop dat je mij kunt helpen. Een notaris die ik gevraagd heb, weet er geen antwoord op (hoort de urn bij de erfenis? nee, want toen mijn vader overleed was de urn er nog niet haha was zijn antwoord).
Wij (mijn broers en zus) erven overigens geen goederen maar geld.
Ik ben zeer benieuw naar je antwoord en oja, ik vind dat je zeer vriendelijk, duidelijk en humorvol antwoordt (vraag & antwoord gelezen).

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De urn met de as van uw vader komt na het overlijden van uw stiefmoeder in de erfenis van haar familie en die moet dan weten wat er mee gebeurt. Misschien krijgt u dan de urn aangeboden, misschien niet. Een ander punt is dat u wel een moreel recht op de as van uw vader hebt. Maar er is op dit moment geen jurisprudentie om te kunnen zeggen of u dan uw rechten hard kunt maken of niet.

Ik zie op dit moment geen andere oplossing dan om uw stiefmoeder toch maar te bellen of te schrijven en te vragen of u de urn mag hebben als zij is overleden.Een andere optie is om haar te vragen of u nu al een beetje van de as mag hebben. De as mag namelijk volgens de wet over meerdere nabestaanden verdeeld worden.

Misschien is het ook goed om eens te kijken of u een gemeenschappelijke basis hebt. Misschien mist u uw vader en misschien mist uw stiefmoeder uw vader en misschien vindt u het beiden heel fijn om een keer over hem te praten. Misschien is uw stiefmoeder wel blij dat u ├╝berhaupt belangstelling voor de as hebt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >