Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie krijgt as (kinderbescherming eist as op)


20 maart 2018

Vraag nummer: 54288

mijn dochter is overleden en gecremeerd. haar 5 kinderen zijn minderjarig. ik haar moeder heeft alles geregeld, kan de kinderbescherming nu de as opheisen van mijn dochter.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Iedereen kan altijd alles eisen. De vraag is dan altijd: wat zijn de argumenten, waarmee men meent de as te moeten of kunnen opeisen. U vertelt niet op basis waarvan de kinderbescherming de as eist.

De hoofdregel is dat de persoon die de crematie regelt, de beschikking krijgt over de as. Die persoon moet zich echter wel houden aan de wens of vermoedelijke wens van de overledene.
U bent de grootmoeder van de kinderen van uw dochter. Het lijkt mij logisch dat u in goed overleg met uw kleinkinderen beslist wat u met de as gaat doen.

Als een wens nog niet zo duidelijk is zou ik adviseren om de as te bewaren. Misschien is het een idee als de kinderen meerderjarig zijn, ieder van hen een klein gedeelte van de as te geven, als zij dat zouden willen. Ik zie toevallig in mijn directe omgeving dat kinderen die een ouder verloren zijn, het later heel erg bijzonder en waardevol vinden als ze een beetje as van die ouder kunnen krijgen.

In het algemeen, terug komend op uw vraag: ik zou niet weten op grond van wat de kinderbescherming de as kan opeisen. Volgens mij kan ze dat niet. Als er een bijzondere reden zou zijn dat ze dat wel zou kunnen, ben ik benieuwd die te horen.

Als uw kleinkinderen as van hun moeder zouden willen hebben, is het natuurlijk veel bijzonderder dat ze die direct van u krijgen, dan indirect via de kinderbescherming.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >