Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie is de wettelijke eigenaar van de asurn?

27 juni 2008

Vraag nummer: 5527 (oude nummer: 10967)

mijn ouders waren gescheiden, mijn moeder is al 16 jaar dood en begraven in een dubbel graf ,mijn vader had een nieuwe vriendin en woonde samen ,mijn vader had op papier gekozen voor cremeren ,zijn vriedin gaf de opdracht voor de crematie, ik wist als enige van 8 kinderen dat mijn vader gecremeerd wilde worden dit had hij mij lang geleden verteld er kwamen ruzies om verschillende dingen nu heb ik de urn van mijn vader gekregen van zijn vriendin omdat volgens een notaris de kinderen wettelijk bepalen wat er gebeurd met de urn en zijn vriendin wilde niet nog meer ruzies dus heeft ze de urn afgegeven ik heb ook de rekening betaald van het ophalen van de urn nu willen 5 kinderen mijn vader 's urn bij mijn moeder in t graf zetten ik en 2 anderen kinderen willen een urngrafje wie beslist wettelijk waar de urn nu komt ???

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie is de persoon die zeggenschap heeft over de bestemming van de as. Ik vermoed dat dit de vriendin van uw vader was, omdat zij als eerste de urn heeft gehad.
Zij heeft letterlijk afstand gedaan van de zeggenschap, door de urn aan een kind te geven. Het kind dat nu de urn heeft kan en mag nu feitelijk bepalen wat er met de urn gebeurt: bij moeder in het graf of in een apart urnengrafje.

Het is niet zo dat erfgenamen samen mogen beslissen over een asbus of urn. Het is ook niet zo dat kinderen samen mogen beslissen over de bestemming van de as. U geeft zelf al aan waarom de wetgever dat geen goede regeling vond: de een wil dit en de ander wil dat en samen komen ze er niet uit.
Daarom heeft de wetgever 1 persoon aangewezen: de opdrachtgever van de crematie. Die mag volgens de wet beslissen. En hij of zij kan zijn of haar zeggenschap doorgeven. Het kind dat nu feitelijk houder van de asbus is, mag de knoop doorhakken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder