Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie beschikt over de as na het overlijden van de opdrachtgeefster?


19 april 2004

Vraag nummer: 3069  (oude nummer: 4237)

Hr. A. is overleden en gecremeerd. Uitvaart is geregeld door (niet geregistreerd) partner Mw. B.
Nu is Mw. B. overleden. Zij wordt begraven. De dochter van Mw. B, die opdrachtgeefster is van de uitvaart van Mw. B., wil beschikken over de as van Hr. A, om bij te zetten in het graf van Mw. B.. Het crematorium weet dat Hr. A uit eerder huwelijk kinderen had maar deze nabestaanden zijn bij het crematorium onbekend. In hoeverre is het crematorium gerechtigd de as van Hr. A. aan de dochter van Mw. B. mee te geven. M.a.w., wie heeft de zeggenschap over de as van Hr. A.

m.vr.gr. en b.v.d.

Antwoord:

Geachte heer,

In de wet staat soms de formulering 'of de persoon die redelijkerwijs in diens plaats is getreden'. Dat mag je ook betrekken bij de opdrachtgever.
In dit geval is de dochter van mevrouw B de enige die zich als zodanig meldt. Dan lijkt mij dat de as kan worden meegegeven.

Het gaat te ver om als crematorium zelf onderzoek te doen of er mogelijk andere belangstellenden zijn.
Ik zou eerlijk gezegd wel altijd een beetje treuzelen met het afgeven van de as, zeg een paar weken na het overlijden van de opdrachtgever/geefster, om derden de gelegenheid te geven om enige actie te ondernemen en hun belangstelling kenbaar te maken. Niet onmiddellijk een dag later alles uit handen geven. Maar als er enige tijd, zeg minstens een maand, overheen is, zie ik er geen been in om de as in het door u beschreven geval aan de dochter mee te geven voor bijzetting. Er was toch een duidelijke relatie tussen A en B, ook al was die niet geregistreerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >