Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wettelijk recht wat er gaat gebeuren met het as van de overledene


26 november 2002

Vraag nummer: 1665  (oude nummer: 2031)

Wed Jan 23 14:23:33 2002

Er is een probleem ontstaan wat er moet gebeuren met het as van mijn overleden vader. Een vriendin van mijn vader (2 maand voor zijn overlijden ex-vriendin) heeft hier een ander idee over dan ikzelf en mijn zus.
Wie heeft hierbij het uiteindelijke recht. Mijn vader heeft mij gevraagd alles te regelen.

J. Van Hoorn Irenestraat 12 4486 AN Colijnsplaat

Antwoord:

Wed Jan 23 22:37:30 2002

Geachte heer Van Hoorn,

De persoon die de opdracht gaf voor de crematie, is de persoon die volgens de wet zeggenschap heeft over wat er met de as moet gebeuren. De betreffende persoon mag en moet daarbij niet zijn eigen wens volgen; de wet zegt dat de wens van de overledene moet worden gevolgd. Maar als de overledene geen wens kenbaar heeft gemaakt (schriftelijk in een testament of codicil, dan wel mondeling), dan kan de opdrachtgever naar eigen inzicht handelen.

Het is natuurlijk logisch en wenselijk om in het laatste geval rekening te houden met de wensen van andere directe nabestaanden. Maar als de meningen sterk uiteen lopen, heeft de opdrachtgever het voor het zeggen.

Het is niet zo dat kinderen per definitie een grotere zeggenschap hebben dan een (ex)echtgenote of vriendin of andersom.

Er zijn de afgelopen jaren diverse vergelijkbare vragen gesteld, die ik reeds tamelijk uitvoerig heb behandeld. Ik wil niet telkens in herhaling vallen. U kunt die vragen en antwoorden vinden in de lijst en u kunt gebruik maken van de functie 'zoeken' van deze site. Mogelijke trefwoorden zijn 'asbestemming', 'ruzie nabestaanden', 'artikel 19', 'zeggenschap', enz.

mr W.G.H.M. van der Putten

23 januari 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE