Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Welke van de kinderen van een overledene mag bepalen waar de as wordt verstrooid?


10 maart 2016

Vraag nummer: 45517

Mijn moeder is overleden en gecremeerd. Nu is er onenigheid ontstaan over waar de as verstrooid moet worden. We zijn met z'n tienen. 2 kinderen willen de as in zee strooien, de overige 8 willen conform de uitdrukkelijke wens van moeder de as in de tuin van het crematorium strooien. Na ellen lange discussies komen wij er alsnog niet uit. Wat nu?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wet is hier duidelijk over: de wens van de overledene moet worden gevolgd (artikel 18 Wet op de lijkbezorging).

Het praktische punt is nu even wie over de as beschikt. De opdrachtgever van de crematie beschikt over de as. Als dat een van de twee kinderen is die een voorkeur hebben voor zee, hebben de anderen een probleem. Als de opdrachtgever een van de kinderen is die de wens van moeder willen volgen, dan kan die wens gewoon direct worden uitgevoerd.

Als de opdrachtgever van de crematie een voorkeur voor zee heeft en de andere kinderen weten hem of haar niet te overtuigen van het volgen van de wens van moeder, dan is het misschien verstandig om mediation te gebruiken. Misschien zijn er ook nog wel oplossingen te bedenken waar iedereen zich in kan vinden. Ik noem maar eens iets willekeurigs: het verdelen van de as in 10 porties, waarbij ieder kind mag beslissen wat er met diens gedeelte gebeurt.

Uw moeder zal waarschijnlijk zeker niet gewild hebben dat hier ruzie onder de kinderen door zou ontstaan, want moeders willen nooit ruzie. Zo ver moet u het dus ook niet laten komen.
Ik kan ook een heel verhaal vertellen over dreigen met rechtszaken, beslag leggen op de asbus en dergelijke. Maar dat verhaal vertel ik niet, want uw moeder zou er waarschijnlijk van schrikken.

U hebt al veel discussie achter de rug. Maar misschien bent u gebaat met een deskundige neutrale begeleiding. Dat werkt toch anders. Mensen accepteren vaak van een vreemde wel kritische vragen of doorvragen, wat ze van een broer of zus niet accepteren.
Probeer inventief te zijn, goed naar elkaars argumenten te luisteren en dan tot een oplossing te komen. Hoe uitdrukkelijk was de wens van uw moeder? Heeft ze dat genoemd omdat in een voorgesprek dat door iemand werd gesuggereerd, of was ze daar vaker vanwege crematies van familie en bekenden en vond ze dat een uitzonderlijke mooie tuin? Een tuin die zij ook nog zou kiezen als ze mocht kiezen tussen alle tuinen in Nederland? Soms kan het zijn dat mensen dingen noemen omdat ze helemaal niet beseffen dat iets heel anders ook mogelijk is. Enfin, u moet dat allemaal - zo rustig mogelijk - onderling bespreken. Hulp van een ervaren mediator kan daarbij heel nuttig zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >