Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigering machtiging opdrachtgever crematie


14 februari 2016

Vraag nummer: 45215

Geachte heer van der Putten.
Door een zus (5 kinderen) zijn de handtekeningen gezet mbt tot de formulieren crematie. Nu weigert zij de as op te halen en ook iemand te machtigen. Wij kregen ondanks als kinderen de as niet mee. Het crematorium zegt een machtiging te moeten hebben. Wat kunnen we nu nog doen om de as van moeder te kunnen verstrooien?

Antwoord:

Geachte heer,

Het crematorium mag inderdaad de as niet afgeven zonder instemming van de opdrachtgever of een machtiging.

Als een opdrachtgever onwillig is, zal eerst het overleg moeten worden aangegaan waarom hij of zij onwillig is. Liefst - gelet op het vervolg - gedocumenteerd met e-mails, brieven of gespreksnotities.
Als geen oplossing bereikt kan worden, de opdrachtgever niet reageert e.d., dan kan misschien gedacht worden aan een bemiddelaar. Iemand uit de familie of kennissenkring waar beide partijen vertrouwen in kunnen hebben.
Als zo ook geen oplossing bereikt kan worden, dan blijft alleen het inschakelen van een advocaat over. Die vraagt eerst nog eens vriendelijk of een oplossing mogelijk is, met op de achtergrond natuurlijk de dreiging van een procedure. Leidt dat ook tot niets, dan dreigt de advocaat met een procedure, die uiteraard ook voor rekening van de onwillige persoon zal komen. Althans voor het grootste deel, want procederen is nooit gratis.
Tot slot blijft er dan niets over dan inderdaad te gaan procederen. Daarvoor is cruciaal dat aangetoond kan worden dat eerst alles is geprobeerd om een minnelijke oplossing te krijgen. Daarvoor moet u mails, brieven e.d. goed bewaren en duidelijke aantekeningen van alle (telefoon)gesprekken maken.

Een rechter zal altijd vinden dat er altijd een bestemming zal moeten worden gegeven aan de as. Een houding 'Ik wil niets en doe niets' kan een opdrachtgever niet eindeloos volhouden.

Maar waarschijnlijk heeft de opdrachtgever, een zus in dit geval, eigen motieven om niet of nog niet te doen wat haar broers en zussen willen.

Overigens dient voor alle kinderen de wens of vermoedelijke wens van de overledene het uitgangspunt van de bestemming van de as te zijn. Het is in een eventuele rechtszaak belangrijk om die wens aan te kunnen tonen of op zijn minst aannemelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u bijvoorbeeld zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >