Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weduwe eist asbus bij crematorium (zwager regelde crematie)


27 mei 2014

Vraag nummer: 38578

Een jonge vrouw heeft bij de uitvaart van haar man niet de leiding gehad en derhalve is zij ook niet opdrachtgeefster, maar een broer van de overledene.
Zij vraagt nu, voordat de broer nog een beslissing genomen heeft, bij het crematorium de beschikking over de as. Daarbij geeft zij aan dat ze bij de uitvaart al het gevoel had overruled te worden door de moeder van de overledene. Die had de regie in handen en nam beslissingen zonder haar er in te kennen.

De ‘schoonfamilie’ had haar al wel te kennen gegeven dat zij de nota moest betalen maar is in feite dus wel opdrachtgever. Hetgeen natuurlijk al een vreemde zaak is.

Bijzonderheid:
Ik ken de overleden jongeman persoonlijk. Hij heeft eigenlijk van te voren duidelijk aangegeven tijdens een lang gesprek dat hij een sobere uitvaart wilde. We hebben zelfs alle posten doorgelopen en een kosteninschatting gemaakt. Ik moest de uitvaart regelen en er voor zorgen dat de kosten “binnen de perken” bleven
Daarbij gaf hij aan niet over de urn te willen beslissen; dat moest zijn vrouw zelf naderhand maar doen.

Hij zou de kostenbegroting en andere informatie aan zijn vrouw geven, zo gaf hij aan toen hij vertrok.

De familie heeft na het overlijden echter een andere onderneming gebeld en daarbij dus niet de wensen van de overledene gehanteerd.
Nu lijkt het er op alsof er voor de as ook een andere bestemming gekozen gaat worden, maar de vrouw wordt dus niet op de hoogte gehouden.

Hoewel wij de uitvaart niet hebben gedaan, wil ik de vrouw helpen.
Het crematorium kreeg vorige week een brief van de vrouw of zij over de as kan beschikken, met een kort verhaal over de voorgeschiedenis.
Ik wil haar, zeker gezien het feit dat ik weet dat de overledene haar de as wilde laten krijgen, helpen.

Vraag 1
De opdrachtgever is dus nu de broer, maar zij zal de rekening krijgen zo werd door hen aangegeven. Als dat zo is, dan is er toch eigenlijk sprake van een andere opdrachtgever? Kan het crematorium dan de opdrachtgever wijzigen?

Vraag 2
Als de broer opdrachtgever is en een andere bestemming wil kiezen, welke procedure moet mevrouw dan opstarten om te voorkomen dat het crematorium de as af moet geven voordat zij de kans krijgt aanspraak te maken.

Gezien de situatie heb ik op korte termijn advies nodig, ik hoop dat u dit ook kunt geven.

Met vriendelijke groeten,

uitvaartbegeleiding XX

Antwoord:

Geachte heer,

Het crematorium kan in elk geval niet zomaar zelf besluiten de asbus af te geven aan de vrouw. Het crematorium is geen executeur van de laatste wil van de overledene. Als zij de asbus aan de weduwe geeft, kan de opdrachtgever daar terecht over klagen. Ik zou niet weten wat hij dan concreet kan doen, want als het gebeurd is, is het gebeurd. Maar hij dan dan bijvoorbeeld eisen de kosten van de crematie niet te hoeven betalen of terug te krijgen.
En dat zou dan niet onredelijk zijn, want het crematorium is dan een deel van de overeenkomst (as overhandigen aan opdrachtgever) niet nagekomen.

Het antwoord op vraag 1:
Het crematorium kan niet om de opdrachtgever heen. Hij heeft de zeggenschap over de asbus.
Dat iemand anders de rekening krijgt en/of betaalt, verandert dat niet.

Antwoord op vraag 2:
Die mevrouw moet een advocaat in de arm nemen, die formeel aan het crematorium vraagt de asbus te bewaren totdat er overeenstemming is over de as dan wel een
rechter een uitspraak heeft gedaan. Het crematorium zegt dat toe in een briefje van
een paar regels en dan kan de opdrachtgever de asbus niet meer meekrijgen.

Als de weduwe geen advocaat kan betalen moet ze contact opnemen met
het Juridisch Loket (www.juridischloket.nl).

Maar misschien is er via een advocaat ook wel overeenstemming te bereiken over de as. Misschien willen zowel de familie van de man als de weduwe wel hetzelfde. Of weet men al dat dat niet zo is?

Overigens is dit ook maar weer eens een voorbeeld dat mensen het regelen van de uitvaart van hun man of vrouw nooit moeten overlaten aan de schoonfamilie. Er komen (veel te) vaak problemen van.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteel-formaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE