Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat moet ik hiermee? (familieruzie over asbestemming)

21 november 2003

Vraag nummer: 2667 (oude nummer: 3432)

4 jaar geleden is me moeder overleden, waarbij alle 3 me zussen en ik de uitvaart netjes hebben geregeld. ons moeder wilde gecremeerd worden maar heeft nooit een wens uitgesproken.
nu na 4jaar blijf me zus steeds zeggen dat de wens van ons moeder verstrooid moet worden op zee.
ze heeft zelf een advocaat in de hand genomen om mij daar op aan te vallen, ik ben opdrachtgever en zei had toegestemd.
ze wil niets meer met me te maken hebben wat ik verkeerd heb gedaan weet ik niet.
1 jaar geleden werd het huis van me oma verkocht, wij zouden dat deel van ons moeder krijgen, ze hebben me misbruik tegen over de familie, eerst moest de as verstrooid zijn, en dan zou me zus tekenen voor het huis van oma.
dit zijn 2 verschillende zaken en ik word hierdoor misbruikt.
me oom kwam met me praten en heeft mij hier ook min of meer gedwongen om te tekenen omdat me familie belangrijk voor me was.
uit eindelijk heb ik getekend voor de verstrooiieng van de as van me moeder.
nu een jaar verder is de as nog niet verstrooid omdat ik hierover heel emotioneel ben en het moeilijk vind om het te laten gebeuren, ik wilde zo graag de as bij laten zetten om naar een plaatsje toe te gaan, wat heel belangrijk voor me zou zijn.
alles wat ik doe wordt tegen me gebruikt
ookal ben ik opdrachtsgever, eigenlijk heb ik hier niets op te zeggen. me zus zelf kan persoonlijk niets tegen me zeggen, het moet allemaal via een advocaat. nu zegt de advocaat van me zus je zult op korte termijn de as laten verstrooien anders komt er een kort geding en bepaalt me zus wanneer de asverstrooieng plaats vind.
ik ben hier helemaal hoteldebotel van. heb ik dan niets te zeggen hierover. me moeder was me zo dierbaar.

hoop dat ik snel antwoord van u terug krijg
mvg
demi

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vraag die u stelt, "Wat moet ik hier mee?" kunt u alleen zelf beantwoorden. Want formeel-juridisch hebt u wel het recht aan uw kant, maar aan de andere kant levert het ruzie met de familie op. En dat vindt u ook erg.
Daar is geen advies over te geven: de afweging wat het belangrijkste voor u is, moet u zelf maken.

Juridisch kan ik alleen maar zeggen dat u als opdrachtgever de beslissing mag nemen. Dit op grond van de wet. Het dreigen met een kort geding door de advocaat van uw zus hoeft u dan ook niet erg serieus te nemen. U hebt de wet aan uw kant.
Als er tóch een kort geding komt, moet u zeker ook zelf een advocaat in de arm nemen. U kunt die advocaat ook wijzen op de vele vragen en antwoorden op deze site. Dat versterkt uw zaak.

Overigens is het wettelijk ook mogelijk om de as te verdelen onder de kinderen. Als anderen as willen laten verstrooien, maar u graag as wilt bewaren om een plekje te hebben om naar toe te gaan, dan kan de as verdeeld worden tussen u en de rest van de familie. Dan heeft ieder toch een beetje zijn zin. Is dit de oplossing?

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder