Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat gebeurt er met as als opdrachtgever taal nog teken geeft aan crematorium?


5 maart 2003

Vraag nummer: 2049  (oude nummer: 2438)

Wed, 5 Mar 2003 21:17

Onlangs is mijn neef verongelukt. Mondelinge wens jegens mij was begraven, vrouw beslist cremeren. Ze lagen reeds in echtscheiding, nog geen uitspraak tijdens zijn overlijden geweest. Crematie is voorbij sinds enkele maanden. Urn is vrijgegeven door crematorium, zij reageert nergens op. Zijn moeder wil graag de as voor bijzetting in graf van onze moeder zoals overledene gewenst heeft. Kan zijn moeder stappen ondernemen om aanspraak op as te maken? U heeft diverse vragen hierover behandeld maar ik kan nergens uit op maken hoe het gaat als mensen in echtscheiding liggen tijdens periode overlijden. Of kan er een oplossing hiervoor komen voor zijn minderjarig zoontje? Die moet nog 2 worden en zal later willen weten misschien waar de as van zijn vader ligt. Zou u zo vriendelijk willen zijn als u deze vraag in behandeling neemt om me ook persoonlijk via mail te verwittigen? De verstandhouding tussen moeder van overledene en vrouw overledene laat het niet toe om persoonlijk tot een oplossing te komen vandaar dat ik u om advies vraag.
Met vriendelijke groeten

(naam bekend)

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb vanwege de privacy een paar kleine details in uw vraag veranderd, zoals u zult zien.

Of mensen in scheiding liggen of niet, maakt geen verschil ten opzichte van andere situaties die ik beschreven heb. Het is gewoon altijd zo, wettelijk én contractueel, dat de opdrachtgever van de uitvaart/crematie degene is die over de as beslist.

De echtgenote heeft overigens nog wel een paar maanden tijd om bij het crematorium kenbaar te maken wat zij met de asbus wil.

Voor het overige gelden tal van andere antwoorden op vragen in de sub-rubriek 'Asbestemming'.
Als u niet minnelijk of door tussenkomst van vrienden en bekenden tot een oplossing kunt komen, dan moet het misschien maar via een advocaat.

Ik verzucht nog maar eens dat het oh zo nuttig is als mensen hun wensen ten aanzien van begraven of cremeren e.d. en de bijzetting van een asbus vastleggen in een testament. Ongeacht de leeftijd. Iedere dag kan van iedereen de laatste zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 maart 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >