Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waaraan moet een opdrachtgever tot crematie voldoen ?


8 maart 2009

Vraag nummer: 6253  (oude nummer: 12445)

Onlangs is de broer van mijn schoonmoeder gecremeerd en nu is er een geschil ontstaan over de as tussen de opdrachtgever tot crematie (geen familie) en de broers en zussen van de overledene. De crematie is geregeld via DELA en zij hebben het formulier tot opdracht crematie laten ondertekenen door een zeer goede bekende van de overledene en niet door een familielid. Probleem is dus nu dat een persoon, die naar onze mening geen recht heeft op de as, ze waren niet getrouwd en er was ook geen samenlevingscontract, kan beslissen over de as en deze beslissing is niet naar wens van de familie. Mijn vraag is waaraan moet de opdrachtgever tot crematie voldoen ? Is hier geen regeling over, zoals eerst kinderen, dan broers/zussen en daarna ander persoon ? Is er nog en mannier voor de familie om alsnog te kunnen beslissen over de as (een compromie bereiken met de opdrachtgever is al geproberd en uitgesloten) ? Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De opdrachtgever van een crematie of begrafenis hoeft geen familielid te zijn. Het kan en mag ook een 'goede bekende' zijn, zoals u dat noemt. Er hoeft tussen 'goede bekenden' ook geen eis te zijn van huwelijk of samenlevings- of andere contracten.

De wetgever heeft bewust geen regeling in de wet gezet dat eerst de echtgenoot (m/v), kinderen, broers/zussen etc. de uitvaart moeten of kunnen regelen en over as kunnen beslissen.

Als een compromis tussen opdrachtgever en familie is uitgesloten, is er geen andere manier om tot een vergelijk te komen dan via de rechter. Maar een rechtszaak heeft alleen zin als men hard kan maken, bijvoorbeeld met een testament of een codicil, dat de overledene zelf iets anders wilde dan dat de opdrachtgever wil. De mening van de familie zelf is geen maatstaf voor de rechter.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Cremeren > Keuzes en zeggenschap over as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >