Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrijgeven van de as; waarom na een maand?


8 december 2005

Vraag nummer: 4162  (oude nummer: 7025)

Kunt u mij een duidelijk antwoord geven waarom er in de wet staat dat de as een maand na de crematie pas vrijgeven mag worden. De crematie vind doorgaans altijd meteen na de plechtigheid plaats, waarom zou ik dat niet de volgende dag mogen ophalen?
Mvg Dennis

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord op uw vraag is kort en duidelijk: omdat het wettelijk voorschrift is dat de houder van een crematorium een asbus minimaal een maand bewaart. Wat betekent dat het uitdrukkelijk verboden is om de as eerder vrij te geven. En wel in artikel 59, eerste lid, van de Wet op de lijkbezorging. Dat luidt:
"Artikel 59
1. De houder van het crematorium draagt zorg voor de bewaring van een asbus gedurende minimaal een maand na het bergen van de as in de bus."

Het is dus ook geen termijn van een maand na de crematie, maar een maand na het bergen van de as in een asbus. Dat gebeurt feitelijk meestal wel op de dag van crematie, maar dat hoeft niet.
Het is 'positief' geformuleerd ("de houder bewaart de as een maand") in plaats van negatief ("het is verboden dat de houder de as binnen een maand afgeeft"), omdat dat de gebruikelijke manier van formuleren van wetten is. Anders komt in bijna elke wet het woordje 'verboden' 142 keer voor; dat leest onplezierig en kost per saldo veel extra tekst. Om het positief te formuleren is beter voor het humeur en voor het milieu want spaart papier en bossen.

Zie voor een toelichting de antwoorden op eerdere vragen, zoals bijvoorbeeld vraag 6979 "Wettelijke bepalingen bewaren as" en vraag 6648 "Urn meenemen naar huis" in de sub-rubriek 'Overig cremeren' van de rubriek Cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >