Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verschil van mening over asbestemming


26 juli 2016

Vraag nummer: 46882

Geachte heer Van Putten,

Het is de wil cq wens van mijn overleden moeder dat haar as wordt verstrooid op het strooiveld, waar zij haar overleden man, mijn vader, heeft verstrooid. Dit is ook besproken met mijn broer en mij en daar was geen bezwaar, voorbehoud, voorwaarde of uitzondering besproken. Nu heeft mijn broer, opdrachtgever van haar crematie en executeur testamentair, as van haar in een medaillon meegenomen voor haar kleindochter, zijn dochter, omdat zij dit graag wil. Hiervan is nooit sprake geweest. Hij heeft mij niet geïnformeerd over deze actie, die ik toevallig via de begrafenisondernemer te horen kreeg, toen ik de as van mijn moeder wilde ophalen met zijn machtiging om later te verstrooien, hij had er geen behoefte aan daarbij aanwezig te zijn. Daar zie ik nu van af omdat de as niet compleet is en ik zo niet aan de wens van mijn moeder kan voldoen. Mijn broer schrijft in een mail dat in het scenarium de verstrooiing van moeders as is beschreven, vastgelegd. Ik wil dat hij zich houdt aan de wil cq wens van mijn moeder en eis dat hij de as herenigd. Dat weigert hij. Mag hij de as behouden? Moet hij de as terugbrengen? Kan ik hereniging van de as van hem eisen op grond van de wet? Wat is het recht hierin?
Kortom, kan hij verplicht worden zijn actie terug te draaien en de as te herenigen, zodat echt de wil tot verstrooiing van de (complete) as van mijn moeder kan worden uitgevoerd?
Hij wil nu de verstrooiing zelf doen en de meegenomen as houden. Ik zie het als (mijn) plicht dat conform de wil van mijn moeder haar complete as verstrooid wordt en niet het grootste deel.

Alvast dank voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,
I. Telchuijs

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken een voorbeeld van een rechtszaak, die op uw verhaal lijkt. Moeder was overleden. Er waren twee kinderen en enkele kleinkinderen. De zoon die de crematie regelde wilde voor zijn kinderen ook een beetje as van zijn moeder apart houden. Zijn broer was het daar niet mee eens.
Er kwam een rechtszaak van; de rechter vond dat de as niet behoorde te worden verdeeld. Voornamelijk omdat duidelijk was dat de overledene graag wilde dat haar as verstrooid zou worden; het was geen persoon voor 'as in een potje' zoals diverse getuigen aangaven.

U zou hier ook een rechtszaak over kunnen beginnen. De uitkomst van een rechtszaak is echter nooit zeker, ook al zijn de voorbeelden die gunstig voor u zijn. De kosten van een rechtszaak zijn ook aanzienlijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >