Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verjaring (toestemming opdrachtgever nodig?)

25 maart 2010

Vraag nummer: 7465 (oude nummer: 15561)

Beste,

Het is bijna 6 jaar geleden dat mijn moeder is overleden en gecremeerd. Opdrachtgever was mijn stiefvader. Mijn familie is klein en betrokkenen wilden geen verantwoording nemen voor de urn, ook mijn stiefvader niet. Met zijn mondelinge toestemming heb ik de urn mee naar huis genomen. De urn staat dus al bijna 6 jaar bij mij. De relatie met mijn stiefvader is verwaterd, we hebben geen contact meer. Ik wil de as verstrooien, heb ik daar na al die jaren nog toestemming voor nodig van hem?

Met vr groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt rechtmatig de beschikking over de asbus en kunt zelf beslissen of u de as wilt verstrooien of niet. U hebt van niemand toestemming nodig.

Anderzijds kan het een kwestie van fatsoen zijn om uw stiefvader van uw voornemen in kennis te stellen, dan wel achteraf mede te delen. Maar dat hangt van de onderlinge verhoudingen af. En wat u denkt dat uw moeder plezierig had gevonden.

Een en ander heeft niets met verjaring te maken. In principe heeft de opdrachtgever van de crematie de zeggenschap over de as. Dat was uw stiefvader. Maar als een opdrachtgever de asbus uit handen geeft, geeft hij meteen ook zijn of haar zeggenschap uit handen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder