Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verdeling as ouders


26 juni 2017

Vraag nummer: 51107

Mijn moeder is 2 jaar geleden overleden en mijn broer was de opdrachtgever voor de crematie. Na 3 maanden heeft hij de urn van mijn moeder aan mij gegeven met de intentie om onze beide ouders uit te strooien. Echter door omstandigheden en discussies is dit er helaas niet van gekomen. Nu wil hij van beide urnen de helft hebben. Ben ik verplicht deze af te staan? Alvast bedankt voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb onvoldoende gegevens voor een advies. U vertelt wel over het overlijden van uw moeder, maar niets over het overlijden van uw vader, wie toen opdrachtgever was en wat u daarover had afgesproken.
Waar u ook niets over vertelt, is wat uw ouders zelf gewenst zouden hebben.

Normaal is het zo dat iemand die de asbus thuis bewaart, de eigenaar van de as wordt. Maar dat is alleen het geval als het thuis bewaren de eindbestemming van de as is. In uw geval hebt u de asbus van uw moeder van uw broer ontvangen met de intentie om de as te verstrooien. Dus niet om de as thuis te bewaren. Daardoor bent u geen eigenaar of bezitter, maar alleen houder van de asbus. U had en hebt de asbus alleen omdat er verstrooid zou worden. Waarom dat nu blijkbaar niet doorgaat, schrijft u niet.

In dit geval, waarbij u de asbus van uw moeder voor een ander doel in handen kreeg, kunt u niet zeggen eigenaar van de as te zijn. Op basis van de summiere gegevens ben ik van mening dat uw broer terecht de helft van de as van moeder kan vragen.

Over de as van vader heb u helemaal niets geschreven, behalve dat het de intentiee was diens as ook te verstrooien, dus dat kan ik niet beoordelen.

Volgens de wet zouden de wensen van uw ouders zelf gevolgd moeten worden. Maar ook daar hebt u niets over geschreven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >