Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn uit strooien

30 januari 2005

Vraag nummer: 3641 (oude nummer: 5489)

Mijn vader is 10 jaar geleden overleden en is gecremeerd en ligt in de urnetuin hier gaan mijn zus en ik altijd naar toe mijn moeder niet zij heeft wel het grafrecht nu moet het weer voor 5 jaar betaald worden maar zij wilt hem uit laten strooien maar mijn zus en ik willen dit niet wij willen het nu gaan betalen maar als wij haar hierover bellen zegt ze dat ze met rust gelaten wilt worden samen met haar vriend wij mogen ook niet meer bij haar komen hoe moeten wij dit nu oplossen 28 februari krijgt zij weer een rekening nu hebben wij aan de directie van het crematorium een brief gedaan hierover wat kunnen wij nog meer doen om onze vader daar te laten liggen .

met vriendelijke groet,

mevr hj van zundert.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt uw moeder vragen om de asbus te laten liggen. En dan vervolgens de grafrechten betalen.
Als uw moeder een rekening krijgt voor verlenging en die niet betaalt en niet zegt dat er iets anders moet gebeuren met de asbus, dan is het crematorium (waarschijnlijk, afhankelijk van haar algemene voorwaarden) vrij om met de asbus te doen wat zij wil. Zij zou u dan de asbus ter beschikking kunnen stellen om hem voort te laten (be)staan in de urnentuin. Wat dat betreft is het misschien slim om niets meer aan uw moeder te vragen, maar gewoon te wachten tot de tijd om is. Als het verstrooien geld kost, doet ze het misschien gewoon niet. Wellicht is met het crematorium af te spreken dat men u een tip geeft, als uw moeder opdracht geeft om de as te verstrooien. Dan hebt u nog de keuze om uw moeder zelf te vragen om alsnog de asbus af te staan, of om eem advocaat in te schakelen die het behoud van de asbus afdwingt.

Het is vaste jurisprudentie dat als er nabestaanden zijn die de as willen verstrooien, en er nabestaanden zijn die de asbus willen bewaren, dat de rechter beslist dat de asbus bewaard moet worden.
Als uw moeder niet tot rede komt, zit er niets anders op dan om een advocaat in te schakelen. En wijs hem dan maar naar voorbeelden en jurisprudentie op deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder