Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn opvragen bij tweede vrouw van (groot)vader


14 mei 2017

Vraag nummer: 50742

Ik en mijn dochter(kleinkind)willen graag de urn van mijn vader die is bijgezet bij het fam. graf van zijn vriendin,zijn tweede vrouw zomaar te zeggen er is mij zijn zoon nooit om toezegging gevraagd.
Mvg. XX

Antwoord:

Geachte heer,

U hoeft ook geen toestemming te geven.

De persoon die de crematie heeft geregeld is bevoegd om ook over de as van de overledene te beschikken. Alleen als een testament of codicil van de overledene aanwezig is waarin deze aangeeft dat er iets anders met de as moet gebeuren, moet men dat volgen. Als uw vader wilde dat u over de as of asbus zou kunnen beschikken, had hij dat in een testament of codicil moeten vastleggen.

Ik merk op dat het in het algemeen ondoenlijk is om van alle nabestaanden ergens instemming of toestemming voor te eisen. U bent misschien enig kind en dan lijkt het makkelijk. Maar mensen hebben soms 8 kinderen, waarvan er al een aantal overleden is en dan is een aantal kleinkinderen formeel erfgenaam en soms zijn er stiefkinderen. Met een groep mensen is het bijna onmogelijk om overeenstemming te krijgen over dit soort zaken. Er zijn met 12 mensen vaak 6 verschillende meningen en liggen er altijd wel 1 of 2 dwars. Vandaar dat de wetgever heeft geregeld dat in principe 1 persoon zeggenschap heeft. Maar anderen kunnen dan gaan zwaaien met een testament of codicil, als die persoon zich niet aan de wens van de overledene houdt.

U kunt misschien met de tweede vrouw van uw vader afspreken dat als zij komt te overlijden, de as van uw vader uit haar familiegraf wordt gehaald. Maar misschien wil ze dat niet omdat haar eigen as daar ook bij wordt gezet en ze graag samen wil zijn. Dat is dan een wens die u zult moeten respecteren.
Maar dan zou u wel kunnen vragen dat als die familie dat graf ooit opgeeft, men uw dochter nog de gelegenheid zou willen geven om over de as van haar grootvader te beschikken.
Ook zou u nu kunnen voorstellen om een beetje as uit de asbus te halen voor uw dochter, zodat zij over een beetje as beschikt. Het is altijd makkelijk om iets voor een ander, een kind, te vragen, dan voor uzelf. Misschien is de tweede vrouw van uw vader daar wel toe bereid.

Ik heb wegens privacy van u en andere betrokkenen uw naam onder uw vraag weggehaald.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >