Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn bijzetten in familiegraf

21 juli 2020

Vraag nummer: 61236

Goededag,Mr van der putten gisteren is mijn oudere broer overleden op zijn verjaardag nu wil zijn vrouw hem laten cremeren zij is namelijk de opdracht geefster maar ik als broer wil graag de urn bijzetten in het familie graf in landsmeer ik moet er bij zeggen ze lag wel in scheiding met mijn broer en denk niet dat zij de urn zal houden of een plaats zal geven en het geeft mij een gevoel dat ik nog naar hem toe kan gaan.Wat zijn mijn rechten.Dank u wel.

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

Een broer heeft geen rechten. Andere familieleden, zoals kinderen of ouders, ook niet.

De persoon die de opdracht voor de crematie heeft, kan alles beslissen, mits dit overeenkomstig de wens van de overledene geschiedt.
U moet dus aan kunnen tonen wat de wens van de overledene was.

Als uw broer in een scheiding verwikkeld was, ligt het niet voor de hand dat zijn echtgenote de asbestemming bepaalt. Maar volgens de wet mag zij dat wel.

Ik adviseer u om er rustig en kalm in goed overleg samen uit proberen te komen. Juridisch staat u zwak. Uw broer had een testament of codicil moeten maken, denk ik.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder