Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitstrooien van het as van mijn beide ouders (heb ik recht op een deel van de as?)


13 september 2017

Vraag nummer: 51979

Mijn vraag: vorig jaar zijn in een week mijn ouders overleden . Onder elkaar is het niet goed verlopen helaas wij zijn met drie kinderen . Het as moet nog uit gestrooid worden maar ik wil dit graag alleen met mijn gezin doen. Een deel van mijn ouders as uitstrooien in vrede. Zou dat mogelijk zijn? Mijn broers hebben geen kinderen en het ligt niet op een lijn met mijn gezin. Ik heb het geprobeerd maar mijn kinderen hielden ook veel van opa en oma . Dus helaas zit er niks anders op , en moeten we het zo doen .maar het as staat bij mijn jongste broer en wil niet delen. Wat zijn mijn rechten?
Met vriendelijke groet
Hanny

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is hard om te zeggen, maar wel duidelijk: u hebt geen rechten.
De persoon die de crematie heeft geregeld beslist in principe ook de asbestemming, zoals verstrooien of bijzetten.
U kunt alleen een bepaalde of andere wijze van asbestemming vorderen en afdwingen, als uw ouders een testament of codicil hadden, waarin ze zelf aangaven dat ze een deel van hun as separaat uitgestrooid wilden laten worden door uw gezin. Waarschijnlijk bestaat zo'n document niet.

Ik verwijs naar de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'. In deze rubriek staan zo'n 250 vragen en antwoorden. Zoals in ruim 100 antwoorden op andere vragen over de zeggenschap over as van (andere) kinderen, broers, zussen en ouders te lezen is, hebben bloedverwanten geen rechten. De persoon die de crematie geregeld heeft, heeft in principe de zeggenschap, waarbij de wens van de overledene leidend moet zijn.

Geen enkele bloedverwant heeft zeggenschap omdat hij bloedverwant is. Dat zou ook een probleem geven als bijvoorbeeld 2 gescheiden ouders van een overleden kind andere meningen zouden hebben, of 2 kinderen van de overledene of 2 broers/zussen andere meningen zouden hebben: dan zou er geen oplossing mogelijk zijn. Want iedereen zou recht hebben en evenveel recht hebben. Dat werkt ook niet.

Alleen in goed overleg met uw broer(s) kan uw gezin over (een deel van) de as van uw ouders respectievelijk grootouders beschikken.

Zie voor het aspect of men as kan verdelen ook vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Verdelen van as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >