Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toen onze vader overleed waren wij minderjarig (wij willen de as)


8 november 2019

Vraag nummer: 59177

Onze vader is in 2008 gecremeerd wij waren toen minderjarig en heeft zijn moeder onze Oma de crematie geregeld.
Wij hebben al heel lang geen contact meer met haar omdat ze haar nooit als oma heeft gedragen maar meer als een tiran. Wij ik en mijn zus willen heel graag de as van onze vader die nog in een unrenmuur staat. Kunt u ons helpen wat onze rechten zijn en wat we kunnen doen? Dit is zo belangrijk voor ons....alvast bedankt groet Doortje

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mijn antwoord is helaas kort: u hebt geen recht op de as.
Er zijn twee dingen die u kunt doen: 1) wachten tot uw oma overleden is en 2) een nieuwe goede relatie met uw oma opbouwen.

De persoon die de crematie heeft geregeld beslist over wat er met de as gebeurt. Dat is uw oma. Als er geen testament of codicil van uw vader is, waar in staat dat zijn dochters na zijn overlijden zijn as moeten krijgen, is er in ieder geval voor een rechter geen reden om u de as te geven.

Als u met uw oma geen contact hebt en geen contact wilt hebben, kunt u de begraafplaats waar de urn in de urnenmuur staat, laten weten dat u belangstelling hebt om de urn over te nemen als uw oma op een bepaald moment de huur niet wil verlengen. Ik zou dat schriftelijk doen, als ik u was en een ontvangstbevestiging van de brief vragen. Als oma overlijdt, komen de rechten op de nis vrij en kunt u ze meteen vragen. Dat zou ik maar meteen doen als ik u was, voordat iemand anders u voor is.

Maar misschien is het beter en makkelijker om het verleden het verleden te laten en te kijken of u het contact met uw oma kunt vernieuwen. Volgende maand is Kerstmis een mooie aanleiding om haar een kaartje te sturen en haar te schrijven dat het eigenlijk jammer is dat u geen contact hebt. U kunt schrijven dat u uw vader mist en dan hebt u al meteen een aanknopingspunt, waarop zij kan reageren met 'Ik ook'. Misschien is uw oma na ruim 10 jaar milder en was er vroeger een reden om te doen wat zij toen deed. Als zij positief reageert op het kaartje, ga dan eens een kop koffie drinken. Als het contact goed is, komt u er samen wel uit met de as. Dan kunt u misschien een beetje as krijgen voor in een sieraad, of iets anders dat u en uw zus aanspreekt. Of kunt u de huur overnemen. En is gewoon het hebben van een oma met wie u over uw vader kunt praten, ook erg fijn.

Als het contact tot niets leidt, blijft advies 1) staan. Ik hoor af en toe wel eens van mensen die ik 5 of 10 jaar geleden een zelfde advies heb gegeven, dat gewoon wachten hen vanzelf de oplossing bracht.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >