Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Testamentair executeur en as


20 mei 2008

Vraag nummer: 5416  (oude nummer: 10727)

Mijn vraag is als volgt.

in een testament staat dat er een Testamentair executeur is aangesteld.Ook staat er dat deze de crematie mag/moet regelen (er staat niets in over het as).De Testamentair executeur is geen erfgename.Is het dan niet zo dat, als de Testamentair executeur , tekend voor de crematie zij dit doet in opdracht van de erfgename en dat zodoende ook het as eigendom blijft van de erfgename ?Het as wordt als het ware een deel van de erfenis.

Hoop dat u hier een antwoord op heeft.

Met vriendelijk groet

XX

Antwoord:

Geachte heer,

As van de overledene is per definitie nooit een onderdeel van de erfenis, want alleen de spullen die op het moment van overlijden bestonden behoren tot de nalatenschap. En op het moment dat de meneer of mevrouw van uw vraag overleed, had hij of zij geen as van zichzelf in bezit.

Wie over de as mag beschikken heeft niets te maken met het wel of niet zijn van erfgenaam of het wel of niet zijn van executeur. De wet geeft als invalshoek dat degene die de uitvaart (in dit geval de crematie) regelt, dat is meestal de opdrachtgever van de uitvaartondernemer, ook de bestemming van de as bepaalt. Dat kan ook een goede vriend of een goede buurman zijn.
De opdrachtgever moet zich daarbij laten leiden door de wens van de overledene. Als die wens in een testament of codicil staat is dat helder.
Als de executeur ook de opdrachtgever is en geen wens van de overledene bekend is, ligt het in de rede dat hij dan de wens van de erfgenamen volgt. Als de executeur zelf ook erfgenaam is, heeft hij zelf ook een stem in het kapittel. Als de executeur geen erfgenaam of nabestaande is, en er geen testament is waar hij/zij zich aan moet houden, dan moet hij de wens van de erfgenamen volgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >