Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruzie over het as van overleden vader


25 april 2017

Vraag nummer: 50548

Hallo,

Mijn vriendin en haar zus hebben een ruzie over het as van hun vader.

De zus van mijn vriendin is opdrachtgever geworden toen de begrafenisondernemer bij hun kwam. De brief die getekend diende te worden hebben haar zus en stiefvader gelezen behalve mijn vriendin zelf, omdat zei niet begreep waar dit voor was of wat voor impact het kon hebben op beslissingen over het as.

De overleden vader wilde niet begraven worden en dus gecremeerd. Helaas staat dit nergens officieel vast. Mijn vriendin wil de as 50/50 delen, omdat zei een urn wil en haar zus wil het volledige as begraven.

Kan hier nog iets aan gedaan worden?

Alvast bedankt

Antwoord:

Geachte heer,

De wet zegt dat de wil van de overledene moet worden gevolgd. Maar hoe kun je die aantonen? Dat de vader wilde worden gecremeerd is een wens die uitgevoerd is. Maar cremeren is niet per definitie verstrooien en ook niet per definitie bewaren van de as, al dan niet in een nis of graf.

In dit soort zaken is het gewoonlijk zo dat als zij voor de rechter komen en de rechter constateert dat:
- de overledene geen duidelijke wens kenbaar heeft gemaakt voor verstrooien of bijzettern van de as;
- directe nabestaanden van mening verschillen of de as wel of niet moet worden bewaard;
dan de rechter kiest voor het bewaren van de as. Bijvoorbeeld door bijzetting in een urnennis of een graf.

Ik begrijp uit uw verhaal dat beide zussen de as willen bewaren, niet verstrooien. Maar de zus van uw vriendin wil alle as samen houden en uw vriendin wil een eigen asbus/urn. Een kind heeft niet per definitie een recht op een deel van de as. Maar hier is het ook weer de vraag: "Wat zou de vader zelf gewild hebben? Verdelen of niet?" Waarschijnlijk kan niemand dat aantonen.

Als niemand zijn of haar stelling kan onderbouwen, kan de opdrachtgever van de crematie zijn of haar wens uitvoeren. Er zijn te weinig aantoonbare argumenten om het anders te doen. Waarbij ik moet opmerken dat niet de persoonlijke wens van een kind, maar de wens van de overleden ouder voorop moet staan.

Zie de ruim honderd vergelijkbare vragen van dochters, andere zonen, vaders en moeders in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Het is hoog tijd dat mensen opschrijven wat zij zelf willen dat na hun crematie met hun as gebeurt, om dit soort problemen tussen nabestaanden te voorkomen. Vaak hoor je redeneringen als "Dat mogen mijn kinderen zelf uitmaken", maar dat is de domste 'aanpak'. In heel veel gevallen levert dit forse familieruzies op, die er niet zouden zijn geweest als ouders zelf een keus zouden hebben gemaakt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >