Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechten op urn van zoon

22 oktober 2013

Vraag nummer: 36053

Mijn stiefzoon is 2 jaar geleden gestorven. Zijn vader heeft getekend voor de crematie en de urn is naar zijn moeder gegaan. Nu zouden wij de urn bij ons willen hebben. Kunnen wij deze zomaar terugvragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat u deze vraag primair stelt namens de vader van uw stiefzoon.
Natuurlijk kan hij de urn met de as van zijn zoon altijd terugvragen. Iedereen mag altijd alles vragen. Maar de moeder die nu over de as beschikt is vrij om met de as te doen wat haar goed dunkt. Zij kan de asbus afgeven, maar ook besluiten om dat niet te doen.

Wie de as uit handen geeft, geeft rechten op.
Dat uit handen geven kan inhouden dat iemand de as thuis bewaart. Maar het kan ook inhouden dat iemand een nis of andere grafruimte of graf huurt, waar de urn in geplaatst wordt. Dan heeft de persoon die de as thuis bewaart of de rechthebbende van dat graf of die grafruimte de volledige beschikkingsmacht.

De voormalige opdrachtgever van de crematie heeft geen zeggenschap meer na het uit handen geven van de asbus.

Overigens kan as ook worden verdeeld. Misschien is dat in dit geval voor beide ouders een aanvaardbaar alternatief.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder