Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechten kinderen met betrekking tot as overleden vader


21 januari 2004

Vraag nummer: 2824  (oude nummer: 3834)

Mijn vader is in 2003 overleden en had een samenlevingscontract. Zijn kinderen, Jojanneke en ikzelf, hebben heel slecht contact met zijn partner. Zijn partner is echter wel opdrachtgever van de crematie en wil zijn as nu uitstrooien over zee. Daar zijn wij het niet mee eens. Mijn vader heeft nooit uitdrukkelijk uitgesproken wat hij wilde dat er met zijn as ging gebeuren. Kunnen wij nu op een of ander manier toch de as in handen krijgen? Daarnaast heeft zijn partner beslist hoe de crematie zou verlopen en hebben wij, zijn kinderen hier helemaal geen inspraak in gehad. Had zij het recht hiertoe op grond van het samenlevingscontract dat zij met mijn vader had afgesloten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kwestie die u hier aankaart is al in vele tientallen andere vragen aan de orde geweest. Zie de sub-rubrieken Asbestemming, As verstrooien, Verdelen van as, etc.

Volgens de wet is de opdrachtgever van de crematie de persoon die het voor het zeggen heeft. Maar die opdrachtgever moet zich daarbij houden aan de wens van de overledene. Dat staat ook letterlijk in de wet. Echter.... als uw vader nooit uitdrukkelijk uitgesproken heeft wat hij wilde dat er met zijn as ging gebeuren, dan wordt het moeilijk om iets anders te doen dan zijn partner nu wenst. En dat is het kernpunt in deze zaak.

Een kind of de partner heeft niet meer of minder rechten dan de ander. Het zijn van partner is niet belangrijker dan het zijn van kind; het zijn van kind is niet belangrijker dan het zijn van partner. Of er een samenlevingsovereenkomst is of niet, is niet relevant (belangrijker zou zijn geweest een testament of codicil waarin uw vader zijn wensen ten aanzien van de crematie en de as had geopenbaard!). De persoon die de crematie regelde heeft het wél voor het zeggen. Als niet de partner dat gedaan had, maar u, dan zou de partner nu in uw situatie verkeren.

Het enige lichtpuntje dat ik voor u zie is, dat als directe nabestaanden wensen dat de asbus bewaard wordt en dat de as niet verstrooid wordt, de rechter in een aantal gevallen heeft gekozen voor het bewaren.

Als u minnelijk geen oplossing kunt bereiken met de voormalige partner, dan zult u de hulp van een advocaat in moeten roepen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >