Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht op as van echtgenoot


24 maart 2004

Vraag nummer: 3013  (oude nummer: 4161)

Geachte mevrouw, meneer,

Mijn echtgenoot is op een maand geleden overleden op Bali en daar gecremeerd. Door een familie conflict zijn mijn kinderen en ik niet naar het afscheid geweest.

Nu is de notaris bezig met het opvragen van het testament, mogelijk dat de familie op het allerlaatste ogenblik nog een wijziging heeft toegepast ten nadele van mij.

Aangezien mijn kinderen graag de as willen uitstrooien, heb ik de urn opgevraagd bij de familie. Zij overleggen niet met mij en mijn schoonfamilie wil geen contact. Heb ik als echtgenote niet gewoon recht op de van mijn eigen man?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens Nederlands recht is niet de echtgenoot (v/m) de persoon die recht heeft op de as, maar de opdrachtgever van de crematie. Als bijvoorbeeld of een kind of ander familielid of de buurman de crematie regelt, heeft die de zeggenschap over de as. Die bepaalt dan de bestemming van de as. Zo is het in artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging geregeld.

Uw echtgenoot is gecremeerd op Bali. Daar is dus geen Nederlands recht van toepassing. Het Indonesische recht ken ik niet, dus kan er ik niets over zeggen.

Als de asbus nu in Nederland is, zou u er beslag op kunnen laten leggen en via een kort geding afgifte vorderen. De insteek zou zijn, dat u in Nederland wel zelf de opdrachtgever van de crematie geweest zou zijn, als uw echtgenoot hier overleden zou zijn.
Als de asbus nu niet in Nederland is, wordt het een stuk moeilijker, want moet u een buitenlandse advocaat inschakelen. Dat is alleen al in de communicatie een stuk lastiger.

De familie kan en kon een testament niet wijzigen; dat kon alleen de echtgenoot.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >