Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reactie op vraag 14255


3 november 2009

Vraag nummer: 7038  (oude nummer: 14257)

Geachte mr W.G.H.M. van der Putten,

Ik zie dat mijn vraag automatisch beantwoord wordt, maar IK HEB GETEKEND voor zijn crematie. IK, de dochter, HEB GETEKEND VOOR ZIJN CREMATIE in Colombia. Ik moest tekenen en die toestemming faxen naar Colombia.
Daarom is het verhaal zo complex. Ik ben de enige erfgename, maar IK ben OOK degene die heeft getekend voor zijn crematie in Colombnia.
Nu is de partner van mijn vader terug in Nederland, met de as van mijn vader, waar ik voor getekend heb, en nu wil ze de as niet teruggeven.
Nogmaals, ik heb getekend voor de crematie van mijn vader in Colombia, de creditcard van mijn vader voor haar vlucht naar NL en nu woont ze hier en wil nog steeds niet de as afgeven.

Het enige wat ik wil is het naast mijn broer plaatsen, de steen is al klaar, alles.
Wat kan ik wettelijk doen?

Hartelijk dank en hoogachtend,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, ik heb niet automatisch maar iets aangenomen. U schreef dat u toestemming hebt gegeven. Toestemming geven betekent taalkundig dat u instemt met iets dat een ander doet. Daaruit concludeerde ik dat een ander opdrachtgever was.
Nu schrijft u iets anders.

Ik kan mij voorstellen dat de overheid in Columbia een document van een nabestaande voor de lijkbezorging wenste, omdat er formeel geen (huwelijkse) relatie tussen uw vader en zijn vriendin was. In veel landen is zo'n relatie 'niets'.
Maar dat is nog iets anders dan het zijn van opdrachtgever zoals de Nederlandse wetgeving dat bedoelt.

Hebt u ook formeel opdracht voor de uitvaart gegeven aan de uitvaartonderneming en aan het crematorium? Met hen over de rouwplechtigheid overleg gevoerd? Zo ja, hoe dan? Hebt u ook de uitvaartonderneming en het crematorium betaald?

Stel dat u opdrachtgever was, hoe kan dan de vriendin de asbus in handen gekregen hebben? Hebt u daar opdracht of toestemming voor gegeven? Want dan kan daar het probleem zitten. Maar juridisch misschien ook de oplossing, omdat de vriendin wellicht misbruik maakt van een volmacht die u hebt gegeven om de asbus op te halen. Of hebt u dat niet gedaan?
Hoe is dat gegaan?

En wat hebt u aan bewijsstukken van de toestemming of opdracht? Hebt u die stukken bewaard, is er nog meer contact per e-mail of fax geweest?

Hebt u ook overleg met de vriendin van uw vader gehad? Afspraken gemaakt? Zijn daar mails of faxen van?

Graag uw reactie, dan kan ik verder nadenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >