Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reactie op vraag 14255 (3)


4 november 2009

Vraag nummer: 7048  (oude nummer: 14276)

Geachte mr W.G.H.M. van der Putten,

Ter beanwoording van uw vragen:
Ik heb toestemming verleend per email en deze gestuurd naar een meneer van de begrafenisonderneming in Colombia die daar om vroeg om de crematie te laten plaatsvinden,
- het betrof hier een brief, die ik heb ondertekend ingescand en verstuurd per email omdat de fax niet werkte
Hier werd om gevraagd door de begrafenis-ondernemer omdat hij anders de crematie niet kon laten gebeuren. Er is alleen maar afgesproken dat hij gecremeerd zou worden en zij zo snel mogelijk met de as naar NL zou komen. Ik heb geen enkel contact gehad met wie dan ook in Colombia behalve de vriendin van mijn vader. En het enige wat ik heb gedaan is het verzenden van de brief.

De crematie heeft twee dagen na het overlijden van mijn vader plaatsgevonden in Colombia. Ik ben daar niet bij aanwezig geweest, noch enig familielid uit NL.

De crematie heeft de vriendin van mijn vader betaald met de creditcard van mijn vader.Dit is het enige wat er is gevraagd, wat ik heb verzonden en vervolgens is de vriendin van mijn vader naar Nederland gevlogen met de as om een herdenkingsdienst in Nederland te houden. Wij hebben voor deze wijze gekozen omdat het heel moeilijk was om zijn lichaam te versturen naar NL en hier waren we het allemaal mee eens. Gezien het plotselinge overlijden en de zeer snelle crematie kon niemand vanuit Nederland hier bij aanwezig zijn.

Eenmaal in Nederland, verbleef de vriendin van mijn vader nog enkele maanden in zijn huis met de as. Ik moest voor mijn werk weer terug naar Brazilie en ben zo enkele keren heen en weer gegaan en het leek ons het beste om de as in huis te laten tot er een plekje geregeld is op het kerkhof.
Toen zij uit huis is gegaan heeft ze de as meegenomen naar haar nieuwe woning. Ik ben ondertussen weer enkele malen in NL geweest en heb nu het graf geregeld.
En wil uiteraard de as daar plaatsen, maar ik krijg de as niet.

Ik hoop dat de zaken nu iets meer helder zijn.

Nogmaals hartelijk dank,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als ik dan alles zo achter elkaar lees, bent u geen opdrachtgever. Toestemming voor de wijze van lijkbezorging is iets anders dan opdracht aan de uitvaartondernemer.

Maar als de asbus enkele maanden in het huis van uw vader is gebleven, terwijl de vriendin daar ook woonde, heeft zij feitelijk de beschikking gekregen over de asbus. Zelfs als u opdrachtgever van de crematie zou zijn geweest. De vriendin kan legitiem over de asbus beschikken, tenzij u hard kunt aantonen andere afspraken te hebben gemaakt, waar zij mee heeft ingestemd.

Ik blijf daarom bij mijn eerste reactie van 3 november. Alles wat u verder heeft verteld en verduidelijkt maken de juridisch relevante feiten niet anders.

U kunt een advocaat in Nederland in de arm nemen. Misschien dat een of twee 'dreigbrieven' van een advocaat al voldoende effect hebben dat de vriendin de asbus toch afstaat.
Juridisch zie ik geen grondslag voor een vordering in een rechtszaak om de vriendin te verplichten de asbus af te moeten staan om hem bij de asbus van uw broer bij te laten zetten. Maar de overwegingen en beslissingen van rechters zijn soms ook wonderlijk. Zaken die kansloos lijken worden soms toch gewonnen en zeer kansrijke zaken worden soms verloren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >