Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ophalen asbus (door zus; mag niet)

3 juni 2014

Vraag nummer: 38666

Mijn moeder is op 19 mei overleden, en op 23 mei gecremeerd. Mijn zus en ik zijn de enigste 2 dochters die alles geregeld hebben,omtrent de crematie, alleen heeft mijn zus de dingen getekend voor de opdrachten van wat wij allemaal wilden.Alles is perfect geregeld.Maar nu is mijn zus onverwachts op vakantie, maar ik wil de as ophalen van mijn moeder, zij wil geen as,dus ik mag het hebben Maar nu heb ik geen handtekening van haar wat ik erg vervelend vind, omdat zij plotseling tot na Pinksteren op vakantie is . Kan ik de as nu halen???
vr gr
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voorlopig kan er niets.

Een crematorium moet volgens de wet een asbus minimaal een maand na de crematie bewaren. De asbus wordt dus pas na 23 juni vrijgegeven.
Zie: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wilt u zelf een plaats voor het verstrooien van as kiezen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder