Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opeisen urn door kinderen uit een eerder huwelijk van vader 1


15 juli 2016

Vraag nummer: 46821

Geachte heer van putten.

Onlangs is mijn moeder overleden en die had de rechten van mijn vader na het overlijden van mijn moeder heb ik wettelijk de rechten gekregen ik heb nou de urn van mijn vader bij mij thuis staan.
Nu wil de kinderen uit een eerder huwelijk van mijn vader dat ik de urn terug zet op de begraafplaats, ik wil gewoon mijn vader thuis houden want ik ben bang dat ze de urn zullen gaan stelen van de begraafplaats.
Ze gaan nou een rechtzaak aangespannen, kunnen ze dit van mij eisen terwijl ik volledig de rechten heb.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In principe is het heel legitiem dat u de asbus thuis bewaart, als u na het overlijden van uw moeder de rechten van het urnengraf of de urnennis hebt gekregen. De rechthebbende op de urnenruimte kan beslissen de as een andere bestemming te geven; die juridische mogelijkheid hebt u.

Anderen kunnen wel dreigen met een rechtszaak, maar het uitvoeren van dat dreigement is nog iets heel anders. Rechtszaken zijn heel duur.

U hebt de asbus rechtmatig in huis. De kinderen uit het eerdere huwelijk van uw vader moeten wel een heel bijzonder verhaal hebben, als ze willen betogen dat de asbus niet thuis bewaard zou mogen worden.
Zij kunnen moeilijk eisen dat de asbus door een van hen thuis bewaard zou mogen worden. Want die situatie verschilt niet van de uwe. Zij kunnen ook moeilijk eisen dat u de kosten van een urnengraf of urnennis voor uw rekening zou moeten nemen.

De kans dat zij een rechtszaak zouden beginnen en ook nog eens zouden kunnen winnen schat ik op voorhand niet erg groot in. Als zij een advocaat om advies vragen, verwacht ik dat die hetzelfde zal zeggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >