Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opeisen as (en tegenacties zus/broer)

9 mei 2015

Vraag nummer: 42279

Geachte mr. van der Putten,
Mijn schoonmoeder is al geruime tijd overleden. Haar zoon is opdrachtgever van de crematie. Zijn moeder heeft aangegeven wat met de as zou gebeuren. Na haar wens zou de zoon ook willen handelen maar de dochter houd alles tegen. Zij heeft zelfs de as vast laten houden bij het crematorium. Kan de zoon de as opeisen en wat zijn de gevolgen ervan?
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet
K.van de Ven

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik zo niet zeggen. Dat hangt af van de argumenten die de dochter heeft en hoe de zoon kan aantonen wat de wens van zijn moeder was (in testament, codicil of anderszins). Dan moet ik eerst alle voorgaande correspondentie en documenten zien. Ook een korte samenvatting is vaak niet afdoende voor een goed oordeel. Het hangt soms erg van details af.

Het principe is wel dat de zoon de as kan opeisen. De dochter kan dit slechts korte tijd blokkeren, maar alleen als ze kan aantonen dat ze een rechtszaak is begonnen tegen haar broer. Als dat laatste niet zo is, kan de zoon een rechtszaak aanspannen tegen het crematorium, als dat de asbus na bijvoorbeeld een maand nog niet vrijgeeft.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder