Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opdrachtgever kiest niet; tijdslimiet bewaren as?


4 augustus 2002

Vraag nummer: 862  (oude nummer: 1187)

Geachte heer van van der Putten,

De opdrachtgever/ster van de crematie heeft besloten de as van de overledene in de algemene nis in het crematorium (welke niet voor bezoek toegankelijk is) te laten plaatsen.
Ieder jaar wordt vóórdat de algemene nis termijn verloopt, de opdrachtgever/ster aangeschreven middels een in te vullen formulier. Hierop kan men aangeven of men kiest voor verlenging van deze algemene nis periode, óf kiest voor een andere asbestemming.

Mijn vraag is deze:

Is het crematorium gerechtigd deze as te verstrooiien, indien er van de opdrachtgever/ster, zelfs na herhaaldelijk aanschrijven, géén reactie komt op het verzoek een beslissing te willen maken, en zo ja, op welk moment zou dat dan mogen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een crematorium is niet gerechtigd om de asbus te ruimen door de inhoud te verstrooien, als er van de opdrachtgever geen reactie komt na (vele en herhaalde) oproepen om de bestemming van de as aan te geven. Een crematorium is ook niet gerechtigd om de asbus te ruimen als bij voorbeeld de kosten van bijzetting niet zijn betaald. Dat mag pas na 20 jaar na de crematie. Zie artikel 66 Wlb.

Is er dan voor een crematorium dat nooit respons krijgt niets aan te doen? Jawel. Heel goed zelfs. Maar dan moeten de voorwaarden worden aangepast. Bij een gemeentelijk crematorium de beheersverordening, bij een niet-gemeentelijk crematorium het beheersreglement en/of de algemene voorwaarden. Ik heb dat voor diverse gemeentelijk en niet-gemeentelijke crematoria de afgelopen jaren ook gedaan.

Dus zonder nadere voorwaarden is de tijdslimiet 20 jaar; met de juiste juridisch sluitende voorwaarden kan de tijdslimiet ongeveer 1 jaar zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 februari 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >