Opa toch in het graf (weduwe wil de as verstrooien)


25 mei 2016

Vraag nummer: 46278

Mijn opa is pasgeleden overleden en op 10 dagen geleden gecremeerd. Ik heb altijd begrepen dat hij begraven wilde worden: er is een graf waarin zijn eerste vrouw, oma, ligt, en dat is tot in de puntjes voorbereid voor twee personen. Ik heb ook de grafrechten van dit graf. Het is bij iedereens weten altijd opa's bedoeling geweest om daar begraven te worden. Hij wilde ook niet worden gecremeerd.

Maar opa's tweede vrouw heeft opa dus nu laten cremeren (waarschijnlijk uit financiƫle overwegingen), en heeft ook laten weten dat ze opa wil laten uitstrooien, en dat bijzetten erg duur is.

Ik ben daar erg van geschrokken en wil graag weten wat ik nog aan rechten heb, om dit tegen te houden. Over een paar weken kan de as worden opgehaald, en eenmaal uitgestrooid is het te laat om mijn opa nog bij te zetten.

Wat is wijsheid, in dit geval?
Ik hoor het heel graag, alvast hartelijk dank,

X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Advies in dit soort situaties is altijd erg lastig. Puur zakelijk gezien had ik meteen gezegd: neem actie voorgaand aan de crematie. Laat het niet zo ver komen dat opa gecremeerd wordt als hij dat niet wilde. Dan had u meteen actie moeten ondernemen en desnoods een kort geding kunnen voeren en had hij direct begraven kunnen worden in zijn eigen graf.

Uw opa had natuurlijk een codicil of testament op moeten stellen als hij in het graf begraven had willen worden. Maar ja, achteraf advies is makkelijk maar nutteloos.

Als U als kleindochter niet alleen staat maar een grote groep kinderen en kleinkinderen vindt dat opa begraven moet worden omdat hij dat zelf graag wilde, dan kunnen zij overwegen om een rechtszaak aan te spannen. Een advocaat zal dan eerst proberen om nog gewoon met een brief en zo mogelijk in overleg met de weduwe tot de afspraak te komen dat de asbus van opa in het graf begraven kan worden.

Maar men moet de situatie ook vanuit het oogpunt van de 2e vrouw van uw opa bekijken. Ze geeft hem uit handen als ze toestemt in het plaatsen van de asbus in een graf waar zij geen rechthebbende van is. Ze heeft er dan ook niets over te zeggen wat er op het monument komt te staan en als u in theorie na een paar jaar zou besluiten om de asbus er weer uit te halen en thuis te bewaren of naar Zuid-Amerika te verhuizen - ik verzin maar iets - dan zou zij met lege handen staan.

Misschien is het een oplossing als afgesproken zou kunnen worden dat de 2e vrouw van opa na haar overlijden ook in een asbus in hetzelfde graf zou komen. Dat is op zich niet zo gek, van oudsher toen mensen vaker niet zo oud werden, had je wel vaker graven waar mannen met hun beide echtgenotes of vrouwen met hun beide echtgenoten rustten.
Je kan niet zonder meer verwachten dat iemand er van harte aan meewerkt om de as en de zeggenschap uit handen te geven. Bedenk daar dus ook oplossingen voor of vraag de weduwe wat zij misschien aan opties ziet.

Een rechtszaak heeft alleen kans van slagen als de familie met voldoende getuigenverklaringen duidelijk kan maken dat begraven de wens van opa was.

De asbus kan na een maand na de crematie worden opgehaald door de weduwe. U moet dat voorkomen, om te voorkomen dat de weduwe de as toch snel kan verstrooien. Want dan valt er niets meer te overleggen.
U kunt een advocaat beslag laten leggen op de asbus. Dat hoeft geen formeel beslag via de rechtbank te zijn; meestal is een brief van een advocaat aan het crematorium voldoende, als die aangeeft dat er een rechtszaak aan komt en het crematorium verzoekt de asbus enkele weken vast te houden tot een dagvaarding is uitgebracht, dan wel eerder met de weduwe tot een oplossing is gekomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >