Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Niet eens met bijzetting asbus (schoon)vader

26 oktober 2017

Vraag nummer: 52493

Goedemiddag mijnheer van der Putten,

Er zijn heel wat problemen rondom het overlijden van mijn schoonvader, waardoor hij onaangekondigd na crematie, begraven is. Dit is uiteraard bij ons en zeker mijn vriend zeer hard aangekomen.
Na diverse malen advies opgevraagd te hebben in Tilburg heeft mijnheer Brouwer mij naar u verwezen, Wat kunnen we nu nog doen, nu de stiefmoeder geen as meer af wil geven?

met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Begrijp ik het goed dat uw schoonvader gecremeerd is en dat zijn asbus in een graf is bijgezet?

Als zijn weduwe de opdrachtgever van de crematie was, heeft zij de bevoegdheid om dat te doen. Er is geen toestemming van andere nabestaanden nodig.

Alleen als uw schoonvader een testament of codicil had, waar in staat dat hij niet wilde dat zijn as begraven zou worden, maar bijvoorbeeld dat de as verstrooid zou worden of onder nabestaanden verdeeld zou kunnen worden, hebt u juridisch gezien iets in handen waarmee de bijzetting aangevochten zou kunnen worden.
Als uw schoonvader geen testament of codicil had, of wanneer er wel een testament of codicil was maar daar niets over in stond over de asbestemming, kunt u juridisch niets meer.

Zie de vele vergelijkbare situaties in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Vanwege uw privacy heb ik uw naam onder de vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder