Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na kerkdienst as gelijk verstrooien, mag dat?


17 april 2007

Vraag nummer: 4765  (oude nummer: 9179)

Ik stel mij zo voor dat ik voordat de uitvaartdienst in de kerk gehouden wordt, gecremeerd wil worden. Dan zou ik graag zien dat de urn of wat dan ook met mijn as in de kerk aanwezig is als men mij herdenkt. Na de dienst kan dan mijn as in de rivier die voor de kerk langsstroomt gestrooid worden. (lijkt me mooi als de aanwezigen dan allemaal een bloem achter die as aan het water in gooien).
Maar nu de vraag, mag dat, de as direct verstrooien en mag dat op het oppervlaktewater gedaan worden. Is daar een vergunning voor nodig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Na een crematie moet een asbus een maand bewaard worden door de houder van het crematorium. Wettelijk voorschrift. Bijvoorbeeld Justitie moet de as nog kunnen opvragen, is daarvoor een reden.
Dus als u de idee hebt dat bijvoorbeeld 5 dagen na uw overlijden een kerkdienst worden gehouden, na afloop waarvan de as verstrooid wordt, dan moet u dat vergeten. Dat mag dus niet.

Maar wat wel mag is dat u een paar dagen na het overlijden gecremeerd wordt. En dat u vervolgens een maand later de uitvaartdienst in de kerk houdt en na afloop van die dienst de as laat verstrooien. Wat er is geen regel of voorschrift dat zo'n kerkdienst niet zo'n 5 weken na het overlijden gehouden kan worden. Is misschien zelfs een beter idee dan vlak na het overlijden, want zo kunnen mensen het beter plannen.

U vraagt of as op oppervlaktewater verstrooid mag worden.
Uw vraag is - in iets andere varianten - al eerder gesteld. Het antwoord op uw vraag komt overeen met mijn antwoord op vraag 1208 'Verstrooiing op rivier toegestaan?' in de sub-rubriek 'As Verstrooien'.

Dat antwoord komt er - heel in het kort - op neer dat het verstrooien van as mag, als de gemeente het niet in een verordening op die plaats heeft verboden en als de eigenaar (of waterbeheerder) van de verstrooiingsplaats er toestemming voor geeft. Zie zelf vraag 1208.

Zie ook andere antwoorden op vragen in dezelfde sub-rubriek, o.a. vraag 2255 'As verstrooien binnenwateren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >