Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag mentor van dementerende rechthebbende as ophalen?


6 september 2011

Vraag nummer: 25905

Mijn vader is rechthebbende op de as van mijn onlangs overleden moeder. Mijn vader is echter in hevige mate dement en ik ben benoemd tot zijn mentor.
Betekent dat dat ik nu rechthebbende ben op de as?
Betekent dit ook dat ik de as nu op het crematorium mag ophalen en samen met mijn broer en zus (en mogelijk vader) op een willekeurige plek mag uitstrooien mits we toestemming van de eigenaar van die plek hebben?
Graag hoor ik van u,

Antwoord:

Geachte heer,

Dat denk ik niet. De mentor van een dementerend persoon treedt op als vertegenwoordiger van de patiƫnt als het gaat om diens verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Dus alleen bij beslissingen over een geneeskundige behandeling.

De mentor mag niet beslissen over andere rechtshandelingen en financiƫle zaken. De persoon die onder mentorschap staat mag bijvoorbeeld zelf een huis kopen of een lening aangaan mits hij of zij kan overzien wat dit betekent. Als hij dat niet kan overzien dient een curator of bewindvoerder te worden benoemd.

De positie van een curator lijkt veel op die van ouders of een voogd. Iemand die onder curatele staat verliest zijn handelingsbekwaamheid. Dit betekent dat de curator toestemming moet geven voor vrijwel elke handeling die de persoon verricht en alle beslissingen neemt op financieel en persoonlijk gebied.

De bewindvoerder neemt alleen beslissingen over geld en goederen van iemand anders. Een bewindvoerder mag niet beslissen over persoonlijke zaken. Iemand die onder bewind staat is handelingsbekwaam.

Uw vader is, voor zover ik uw verhaal goed begrijp, nog handelingsbekwaam en kan en dient dus zelf beslissingen te nemen. Ook over de bestemming van de as. Hij kan u natuurlijk wel schriftelijk machtigen om de as op te halen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >