Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mag de as verdeeld worden over meerdere urnen als de rest van de familie het er niet mee eens is?

2 februari 2002

Vraag nummer: 724 (oude nummer: 783)

Tue Jun 18 01:03:02 2002

mijn oma is pas geleden overleden en gecremeerd. dit was mijn moeders moeder. mijn moeder heeft 5 broers en nu wil 1 van de broers een GEDEELTE van de as opeisen, terwijl er overeengekomen was dat de urn in zijn geheel op een begraafplaats zou komen. mijn moeder en 4 broers zijn het er niet mee eens, maar nu wil die ene broer dat gaan opeisen? mag dit officieel? wij zijn namelijk ten einde raad.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag is - in diverse varianten - al veel vaker gesteld in deze rubriek. In principe is het zo dat de persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie (althans de persoon die de uitvaartverzorger opdracht heeft gegeven om het verlof tot verbranding te regelen) de persoon die ook beslist of de as wel of niet gedeeld wordt. Vertaald naar uw vraag en situatie betekent dat dat 1 broer wel van alles kan eisen, maar geen recht heeft. Als ik crematorium was, zou ik de asbus slechts afstaan aan de opdrachtgever van de crematie. Met anderen heb ik niets te maken.
Dat de as gedeeld kan worden staat inmiddels ruim 4 jaar in de wet. Maar er volgt ook uit de wet dat de opdrachtgever beslist óf de as verdeeld wordt. 5 kinderen hebben bijvoorbeeld niet ieder recht op eenvijfde deel van de as.Er is tot nu toe één uitzondering geweest. Vorig jaar heeft een rechter beslist dat de as van een kind tussen beide (gescheiden) ouders verdeeld moest worden. Die ene uitspraak is te incidenteel om er uit af te kunnen leiden dat nabestaanden altijd deling van de as kunnen eisen. Mijns inziens kan dat niet. Maar uw oom kan zich altijd tot de rechter wenden en proberen om deling af te dwingen. Ik schat zijn kansen vooralsnog niet hoog in.
Ik kan uw vraag ook ander beantwoorden: ja, de as mag verdeeld worden over meerdere urnen als de rest van de familie het er niet mee eens is, mits de opdrachtgever dit beslist? Maar anderen kunnen niet beslissen dat verdeeld wordt, ook al zou de hele familie het er mee eens zijn.

Zie ook de andere vragen en antwoorden over het verdelen van as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder