Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan een zoon of dochter na 20 jaar nog as krijgen van overleden vader?


8 oktober 2022

Vraag nummer: 65558

Mag of kan een zoon of dochter na 20 jaar nog as krijgen van overleden vader terwijl 2 kinderen er niet mee eens zijn. moeder is net overleden en willen die bij zetten

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In principe moet de wens van de overledene gevolgd worden. Maar als die niet bekend is of betwist wordt, zonder dat er een geschreven stuk is dat tot bewijs kan dienen, zoals een testament of codicil, houdt het op.

Na 20 jaar kan de as in een graf staan, of in een nis in een urnenmuur. Dan is het zo dat de rechthebbende van de gebruiksrechten op het graf of de nis, zeggenschap heeft over de as.
De as kan ook thuis bewaard worden. In een urn op de schoorsteenmantel, maar misschien ook ergens in een kast of op zolder. Dan is de eigenaar of huurder van de woning degene die zeggenschap over de as heeft.

Kan een zoon of dochter dan nog na 20 jaar as krijgen van hun overleden vader? Ja, als de rechthebbende van het graf of de nis dan wel de huurder of eigenaar die de urn thuis bewaart, dat goed vindt. Als die persoon geen as wil afgeven, is daar niets aan te doen.

Misschien wel op termijn. Als de urn met as in een graf of nis staat en de rechthebbende overlijdt, kunnen die zoon of dochter direct bij de begraafplaats of het crematorium de rechten van het graf of de nis opvragen. Dan kan hij of zij ook de zeggenschap over de urn krijgen en met de as doen wat hij of zij wil.

Of andere kinderen of broers/zussen het ergens wel of niet mee eens zijn, speelt juridisch geen rol. Het is natuurlijk wel relevant voor de persoonlijke verhoudingen, maar juridisch heeft het geen gevolgen.

Zie vergelijkbare vragen over wie wel of niet as kan krijgen, de vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >