Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil de urn van pappa


18 oktober 2016

Vraag nummer: 47818

Een oom van mij heeft de urn van mij vader maar ik wil die urn. Wat nu?

Mijn vader is gestorven toen was ik 15 jaar en de urn heeft een jaar bij het uitvaart centrum gestaan. De famie waar hij nu staat heb ik ruzie mee. Al jaren dus me oom heeft zelf besloten om die urn in zijn huis te zetten. Maar ik heb de urn al een paar keer gevraagt maar hij wilt hem nie geven. Ik heb ook contackt gezocht maar hun willen geen contackt. Echt een klote situatie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb er eens over nagedacht, maar ik vrees dat als die oom u de urn van uw vader niet vrijwillig geeft, u geen mogelijkheid hebt om die urn te krijgen.

Als over een dergelijke situatie een rechtszaak zou zijn, zou de rechter vragen 'Wat is de wens van de overledene? Wilde hij gecremeerd worden en wat wilde hij dat er met de as zou gebeuren?'
Want volgens de wet moet in eerste instantie de wens van de overledene gevolgd worden.
Dan zou er een testament of een codicil moeten zijn, waar in staat: "Na mijn overlijden wil ik gecremeerd worden. Ik wil dat mijn as door mijn dochter (naam) bewaard wordt" Dan had u een duidelijk handvat.

Het is niet zo dat kinderen per definitie meer recht op een asbus hebben dan de broer of zus of de ouders van een overledene. Dus daar kunt u zich niet op beroepen.

Het enige dar u kunt doen proberen weer een goede relatie met die oom te krijgen. En dat hij dan bereid is om aan uw wens te voldoen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE