Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik heb graag de as van m'n ex


28 december 2021

Vraag nummer: 64115

Hallo, de gemeente Eindhoven wil geen toestemming geven om de as van mijn ex vriend. Omdat ik geen familie ben. Hij is 9 november j.l gecremeerd en zijn as is er nog. Familie wilt niks van hem weten. Ik wil graag zijn as maar volgens de wet op privacy mag dat niet. Wat kan ik doen ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als ik uw vraag goed begrijp, wilt u graag de as van uw ex-vriend hebben. Maar ik begrijp niet wat er is gebeurd en wat de gemeente Eindhoven er mee te maken heeft. En wat nu precies te probleem is.

Bij mijn weten heeft de gemeente Eindhoven geen crematorium en staat er zelfs geen crematorium in Eindhoven, maar in Veldhoven. Dat crematorium is niet van een gemeente, maar van DELA.
Dus ik denk dat de gemeente er niets mee te maken heeft.

Het zal zo zijn gegaan, dat een familielid of goede vriend van uw ex-vriend diens crematie heeft geregeld. De persoon die de crematie regelt, mag beslissen over wat er met de as gebeurt.
Ik begrijp uit uw vraag dat u via via heeft gehoord dat de familie van uw ex niets met zijn as te maken wil hebben. Dan is de normale gang van zaken, dat als u de as wel zou willen hebben, u aan de persoon die de crematie regelde, vraagt of u de as mag hebben. Maar u weet niet wie dat is. En waarschijnlijk wil men dat ook niet aan u vertellen, vanwege privacy van die persoon.

U kunt niet afdwingen dat men u vertelt wie de opdrachtgever was.
Maar u kunt het crematorium wel vragen, of men die opdrachtgever wil vertellen dat u de as graag hebt. Dan kan die opdrachtgever zeggen of dat goed is, of niet.

Als dit niet werkt, kunt u het crematorium zeggen dat u de as wilt hebben, als de wachttijd van - waarschijnlijk - een half jaar of een jaar verlopen is.
Wat crematoria vaak doen is, als de opdrachtgever van de crematie niet vertelt wat er met deas moet gebeuren, de as na een half jaar of een jaar verstrooien. U kunt het crematorium nu alvast vragen om de as dan niet te verstrooien, maar aan u te geven.

Als de opdrachtgever niets wil, mag het crematorium de as uiteindelijk aan een andere nabestaande geven in plaats van verstrooien. Als ex van uw vriend bent u ook nabestaande.

Zie over het kunnen krijgen van as vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >