Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe lang bewaart het crematorium de as


27 januari 2012

Vraag nummer: 27318

Mijn vader is vorig jaar overleden. Mijn stiefmoeder heeft alle rechten om de uitvaart te regelen enz. maar reageert niet op de keuzes wat ze met de as van mijn vader wilt doen.
Nu is mijn vraag hoe lang de as door het crematorium wordt bewaard? En hoe wij eventueel als zij niet blijft reageren aan de as zouden kunnen komen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In het algemeen is niet te zeggen hoe lang een crematorium de as bewaart, als de opdrachtgever van de crematie geen aanwijzing geeft wat er met de as moet gebeuren. Dat verschilt van crematorium tot crematorium.

In het algemeen geldt de regel dat de houder van een crematorium de asbus volgens de wet minstens 10 jaar moet bewaren, alvorens de asbus te mogen ruimen. Ruimen gebeurt door de as te verstrooien.
Maar veel crematoria willen niet tien jaar verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de as, als de opdrachtgever van een crematie niet van zich laat horen. Men kan dan bijvoorbeeld in algemene voorwaarden (of bij gemeentelijke crematoria in een beheersverordening) regelen dat men de as bijvoorbeeld na een jaar zal verstrooien als er van de opdrachtgever geen andere opdracht komt.

Wat beslist niet mag, is dat het crematorium een asbus zomaar aan andere nabestaanden geeft, als de opdrachtgever niets van zich laat horen. Het crematorium moet wachten op de opdrachtgever. Alleen als het crematorium de asbus mag ruimen - en dat zal in veel gevallen formeel pas na 10 jaar mogen - mag het de asbus aan andere nabestaanden geven. In plaats van de ruiming. Pas dan heeft namelijk de opdrachtgever geen rechten meer.

Bij sommige crematoria ligt die termijn dus op 10 jaar. Bij anderen soms op 1 jaar. En soms gelden weer andere termijnen.
Het enige dat u dus kunt doen is het crematorium laten weten dat u de asbus graag hebt, als de opdrachtgever afstand doet van de asbus of als het crematorium de asbus wegens het verstrijken van de termijn mag ruimen. Vraag ook na welke termijn voor uw crematorium geldt.

Het kan zijn dat u niet zo lang wilt of kunt wachten (wat goed te begrijpen is, als het om de as van vader gaat). Maar dan is er eigenlijk vrij weinig aan te doen. Het crematorium mag u de as niet geven, tenzij er een rechterlijk vonnis is, dat zij de as aan u moet geven.
Want dat is het enige dat u zou kunnen doen: een rechtszaak aanspannen tegen de stiefmoeder. Tegen het crematorium heeft geen zin, want die mag er niet over beslissen, dat mag alleen de opdrachtgever/stiefmoeder. Een rechtszaak heeft aleen zin als u kunt aantonen dat uw stiefmoeder handelt in strijd met de wens van vader. Als uw vader in het verleden heeft opgeschreven of heeft gezegd "Ik wil dat mijn as verstrooid wordt in het bos X" of "Ik wil dat mijn asbus wordt bijgezet in een urnengraf op de begraafplaats Y", en uw stiefmoeder doet dat nu niet, dan hebt u een sterk punt bij de rechter. Let op: uw eigen wens of de wens van uw stiefmoeder is niet van belang voor de rechter. Alleen de wens van uw vader.

U moet wel bedenken dat een rechtszaak een kostbare zaak is en al snel enkele duizenden euro's kost. U kunt goedkoper uit zijn als u een rechtsbijstandsverzekering hebt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >