Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe krijg ik een beetje as van mijn moeder?


3 januari 2018

Vraag nummer: 53246

Van de man van mijn overleden moeder mocht ik niet weten waar de uitvaart en crematie plaats zullen vinden, hij was de opdrachtgever. Ik heb met veel moeite die informatie toch gevonden, maar ik zou niet naar binnen toegelaten worden. Met veel moeite het is mij gelukt om op de dag voor de crematie prive met mijn moeder afscheid kunnen nemen en niet op de dag van de uitvaart, want dat wilde die man niet.
Nu is mijn moeder gecremeerd heeft haar man ook machtiging voor as ophalen ingetrokken en ik heb zelfs geen recht op klein beetje as in een hangertje. Zelf hoeft de opdrachtgever de as ook niet hebben maar dan mag ik het ook niet krijgen en mag ook niet weten wat met de as daarna gaat gebeuren. Ik had hele goede band met mijn moeder en weet zeker dat mijn wens om haar as te willen hebben zou voor haar heilig zijn. De partner van mijn moeder doet het nu puur uit boosheid en om zijn eigen frustraties op de buitenwereld te reageren. Niemand van ons familie mocht ook niet bij de uitvaart zijn, want meneer is zomaar boos op iedereen.
Maar ik wil graag de as van mijn moeder hebben, zelfs puur symbolisch in een hangertje om haar altijd bij me hebben, want ik mis haar heel erg!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is bijzonder spijtig om dit te lezen, want het is een heel moeilijke zaak om as te krijgen. De opdrachtgever van de crematie kan beslissen wat er met de as gebeurt, maar moet zich houden aan de wens van de overledene. Als er geen testament of een codicil van uw moeder is, waar in staat dat zij wil dat u na de crematie een deel van haar as krijgt, hebt u juridisch geen poot om op te staan.

Ik vind het bijzonder triest, als ik uw verhaal lees. Maar uw moeder heeft de zaak niet goed ingeschat toen zij het aan haar man overliet om haar crematie te regelen. Uw moeder had er voor kunnen en moeten zorgen dat u as zou krijgen.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het verstrooien van as:

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >