Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Heb ik recht op de urn? (oom wil asbus niet aan dochter geven)

3 februari 2017

Vraag nummer: 49463

Beste heer,

recentelijk heeft mijn vader zelfmoord gepleegd. Hij woonde in Tsjechiƫ met zijn nieuwe vriendin. Hij heeft geen testament. Mijn broer en ik zijn nu de erfgename. Mijn broer en ik hebben/hadden geen goed contact met mijn vader zijn nieuwe vriendin. Toen mijn vader gecremeerd werd in Tsjechiƫ, hebben we haar wel gevraagd voor de urn. Dit heeft zij goedgekeurd en naar mij gemaild dat de urn voor ons is ( mijn broer en ik ). Mijn oom ( met wie wij, mijn broer, ik en vader, geen goed contact hadden, vanwege ruzie ) had haar ( vaders vriendin ) beloofd de urn mee naar Nederland te nemen en aan ons te geven. Nu ben ik al meerdere malen bij hem aan de deur geweest, maar wil hij mij de urn niet geven. Ik vind dit heel erg, ik ben een meisje van net 19 jaar. Ik heb mijn vader verloren, en het enige wat ik nu nog graag wil is mijn vader uitstrooien op onze favoriete plek. Wat kan ik nu doen? Terug naar mijn oom zijn huis gaan is geen optie, omdat ik vrees dat het dan uit de hand loopt. Hij is nogal agressief, en de afgelopen keren als ik aan de deur stond werd hij boos, begon te schreeuwen en met deuren te gooien. Ik durf niet meer naar zijn huis omdat ik bang ben dat dit uit de hand zal lopen. Het enige wat ik nu wil, is de urn hebben...

Met vriendelijke groet, van mij.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt gelet op de toezegging van de vriendin van uw vader zeker recht op de urn. Maar recht hebben en recht krijgen zijn heel verschillende zaken.

Misschien dat de vriendin van uw vader uw oom aan zijn belofte kan herinneren. De vriendin had de urn gewoon per post aan u op moeten sturen, dan was nu geen vreemde situatie ontstaan.

Misschien dat andere familieleden of bekenden uw oom nog eens kunnen benaderen.

Ik zie helaas verder weinig oplossingen. De politie zal hier niets mee kunnen doen. In theorie is het mogelijk een rechtszaak te beginnen, maar ook als u die zou winnen staat u misschien met lege handen. Want als uw oom kwaad wil of kwaad wordt, verstrooit hij misschien de as. Dan bent u nog verder van huis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder