Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf rechten op urn

26 oktober 2017

Vraag nummer: 52504

Geachte heer van der putten.

Mijn man zijn dochtertje is in 1997 overleden en is toen gecremeerd en in een muur gezet bij een kerkgenootschap.
Nu is het zo dat mijn man vandaag gebeld is door de begrafenisbeheerder dat hij zijn ex niet kan bereiken via brieven omdat die steeds terug gestuurd worden.
Nu is het zo dat als zijn ex niet zo snel mogelijk reageerd dat dan het graf je wordt ontruimd. Nu wil mijn man eigenlijk er voor zorgen dat hij het overneemt zodat zijn dochtertje in de muur kan blijven staan.
Alleen de ex van mijn man wil niet meewerken en wil er niets meer mee te maken hebben. Maar mijn man wil heel erg graag dat het graf je blijft bestaan of dat hij het urntje mee kan nemen en bij ons in de buurt kan plaatsen. Hoe kan mijn man dit het beste aanpakken zodat de urn en het as van zijn dochtertje niet zomaar door iemand anders wordt verstrooid.

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw man moet de administratie van de begraafplaats waar de urn zich bevindt, een aangetekende brief sturen. Daar moet hij in schrijven dat hij heeft vernomen dat zijn ex-vrouw de huur van de urnenruimte niet wil verlengen, maar dat hij dat wel graag wil doen. Dan kan hij later nog de urn verplaatsen. Maar als hij niet eerst rechten op de urnenruimte heeft, heeft hij geen recht op de urn.

Als uw man aangeeft de huur niet te willen verlengen maar alleen de urn te willen, is het risico groot dat de houder van de begraafplaats eerst zijn ex-vrouw vraagt of zij de urn ook niet wil hebben. En als (voormalige) rechthebbende van de nis met de urn heeft zij dan voorrang.
Daarom adviseer ik uw man om eerst aan te geven dat hij de huur (voor de kortst mogelijke termijn) wil verlengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder